Sectoarele economice legate de infrastructura vor beneficia de cresteri dupa aderare, intrucat Romania mai are un drum lung de parcurs pentru a atinge nivelul statelor europene din acest punct de vedere, sunt de parere reprezentantii fondurilor de investitii
"Investitiile cele mai atractive vor fi in sectoare care sprijina infrastructura, precum logistica si constructiile", a declarat, citat de Mediafax, Robert Luke, managing director la firma spaniola de administrare a fondurilor GED Capital Development. Luke considera de viitor si retailul si consolidarile, prin acestea din urma intelegandu-se achizitionarea mai multor companii de talie mica din acelasi sector de activitate si gruparea lor intr-o singura entitate.

"Suntem intr-un stadiu avansat cu o investitie de acest gen. Vrem sa cumparam cinci companii mici din aceeasi industrie si sa le grupam. Speram ca pana in vara sa finalizam investitia. Vor urma alte consolidari, in alte sectoare", relateaza managing director-ul GED Capital Development.

Integrarea va favoriza achizitia IMM

Robert Luke apreciaza ca imediat dupa aderarea Romaniei la UE va urma o perioada favorabila pentru achizitii, deoarece multe IMM-uri (intreprinderi mici si mijlocii) nu vor supravietui concurentei si vor putea fi cumparate la un pret bun.

El crede ca integrarea va incetini economia romaneasca din cauza faptului ca firmele autohtone vor intampina o concurenta mult mai puternica, iar in acelasi timp Banca Nationala va utiliza toate mijloacele ca sa reduca inflatia la 3% pana in anul 2012, cand Romania spera sa intre in zona euro.

"Consumul populatiei e in crestere si probabil va continua pe aceeasi linie, iar productia de bunuri de larg consum, alimentare si nealimentare, va trebui sa stopeze cresterea deficitului comercial", a declarat, la randul sau, Lucian Perl, directorul de investitii al firmei poloneze de administrare a fondurilor Enterprise Investors. Serviciile, in general, vor beneficia si ele de reorientarea economiei spre cresterea valorii adaugate, a mai spus el.

"Ma astept ca Romania sa beneficieze de acelasi val masiv de investitori straini pe care l-a cunoscut Polonia si celelalte tari central-europene care au aderat in 2004", este de parere directorul de investitii al Enterprise Investors.

Perl considera ca odata cu aderarea este posibila o concurenta mai mare pe proiectele atractive, insa vanzarile de companii programate in perioada 2007 - 2008 vor fi mai avantajoase. "In general, acquis-ul comunitar a fost favorabil mediului de afaceri deoarece l-a facut mai transparent si mai omogen", conchide Robert Luke.

Finantari BERD

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat la jumatatea lunii aprilie ca ar putea finanta cu inca 20 de milioane de euro cel de-al doilea fond de investitii al GED Capital Development, destinat cu prioritate Romaniei si Bulgariei. "Am administrat primul fond pentru BERD si UE timp de 10 ani si suntem incantati ca vor sa mareasca investitia. Decizia reprezinta un vot de incredere in echipa GED, in evolutia de pana acum a fondului si in economiile din Romania si Bulgaria", a comentat Robert Luke.

Insa decizia de a investi acesti bani trebuie sa fie aprobata de catre actionarii BERD in cadrul adunarii generale de la sfarsitul lunii mai, a precizat el. Fondul are in portofoliu 76% din capitalul societatii de paza si protectie Dragon Star si 15 procente din actiunile companiei de investitii imobiliare Romanian Real Estate Partners (RREP). A treia investitie a GED Eastern Fund II consta intr-un grup de cinci IMM-uri din acelasi sector, care vor fi reunite intr-o singura companie.

"Pe acestea le vom ajuta sa creasca, sa devina lideri pe segmentul pe care activeaza si sa se extinda in tarile din jur", a spus Robert Luke.
Ged Group este un administrator independent de fonduri de investitii care opereaza in Peninsula Iberica si Europa de Sud-Est, prezent pe piata romaneasca prin GED Capital Development.

Enterprise Investors administreaza cinci fonduri de investitii cu un capital cumulat de peste 1,1 miliarde de euro si este cea mai mare companie de capital privat din Europa Centrala si de Est.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri