Fostul sef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, ca "afacerea CEC" completeaza profilul moral al actualului presedinte, Traian Basescu, si a aratat ca in mandatul sau nu a sunat pe nimeni pentru mentinerea cuiva in functie si ca s-a pronuntat public impotriva unor asemenea "naravuri si mentalitati", potrivit Mediafax.

Iliescu a subliniat ca iesirile publice ale presedintelui Traian Basescu la adresa premierului Victor Ponta sunt "nedemne" pentru functia pe care o detine acesta. "Pentru tinuta unui sef de stat, a unui presedinte, asemenea iesiri sunt nepotrivite, ca sa nu spun mai mult", a raspuns fostul presedinte.

Intrebat cum vede "afacerea CEC", in care este implicat presedintele Traian Basescu, Iliescu a precizat ca aceasta completeaza "profilul moral" al lui Basescu. "Asta completeaza profilul moral al omului. Nu vreau sa comentez mai mult", a spus Iliescu. In plus, el a mai precizat: "Ati auzit de asa ceva pe vremea mea? Nu".

Intrebat daca ar fi putut proceda similar, Iliescu a raspuns negativ. "Nu. Pentru ca nu-mi permitea tinuta, nu-mi permitea postul, nu-mi permtea responsabilitatea in care eram. Combateam asemenea chestiuni. M-am pronuntat public impotriva unor asemenea naravuri si mentalitati. Asa ca nu puteam sa fac asa ceva. Nu-mi permitea moralitatea mea. Dar iata ca se intampla. Asta contureaza profilul moral al omului in cauza", a mai spus Iliescu.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) Bank, fara a motiva aceasta interventie.

Spitalul Elias: Starea de...
Citeste si: Spitalul Elias: Starea de sanatate a lui Iliescu evolueaza favorabil

Declaratia a fost facuta miercuri seara la Guvern, in contextul in care Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

El a raspuns astfel intrebat de un jurnalist, care a invocat "surse bancare", daca este adevarat ca Basescu l-a sunat pentru a-i cere ca Ghetea sa nu fie schimbat de la CEC.

"M-a sunat acum doua-trei saptamani, pentru ca este in procedura de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei banci si cred ca domnul presedinte Ghetea a dat fuga la domnul presedinte Basescu sa ceara sprijinul pentru a nu fi schimbat in eventualitatea in care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat....", a spus Chitoiu.

Traian Basescu: Scrutinul...
Citeste si: Basescu: Scrutinul este important pentru situatie in care se afla UE


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum sa iti transformi afacerea in una prietenoasa cu mediul