Ministerul Finantelor va aplica pana in 2010 o politica de deficit bugetar similara celei din acest an, care se va incadra in criteriile pentru zona euro, de 3% din PIB, a declarat, miercuri, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. "Avem nevoie de bani pentru cofinantarea fondurilor europene, investitii in domeniul social, in infrastructura", a explicat Vladescu.

Guvernul a aprobat in decurs de sase luni doua rectificari bugetare, aducand deficitul bugetar la 2,5% din PIB pentru 2006, nivel contestat de majoritatea organismelor financiare internationale (FMI, CE, BM). Mai mult, ministrul finantelor a anuntat ca se va opera o a treia rectificare bugetara, fara a majora deficitul actual de 2,5% din PIB, informeaza Rompres.

Ambele majorari de deficit din acest an, de la 0,5% la 0,9% in luna aprilie si de la 0,9% la 2,5% in luna iunie, s-au justificat prin alocari de fonduri in proiecte de investitii si pentru acoperirea pagubelor produse de calamitati naturale. Finantele au dat asigurari ca majorarea deficitului bugetar nu va afecta tintele estimate pentru parametrii macroeconomici din acest an, fiind sustinute de catre BNR care a luat unele masuri in acest sens- majorarea dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii ale bancilor.