Romania a importat in primul trimestru al anului bauturi alcoolice de 28,2 milioane euro, in crestere cu 70% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica, remise Rompres. In acelasi timp importul de tutun s-a cifrat la 91,4 milioane euro, in crestere cu 18% fata de perioada similara a anului trecut. In perioada mentionata exportul romanesc de bauturi alcolice a scazut cu 8,1% (in valoare de 8,8 milioane euro), iar exportul de tutun si inlocuitori a crescut cu 61%, cifrandu-se la 2,2 milioane euro.

Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii consumul mediu de bauturi alcoolice in Romania este de circa 6,21 litri pe cap de locuitor, situandu-se in a doua jumatate a clasamentului.

Berea se situeaza in preferintele romanilor de peste 15 ani, cu aproape 70 litri anual, in timp ce consumul mediu anual de vin este de circa este de peste 32 litri. Consumul de rachiuri si coniac este foarte mic, de circa 1,7 litri, iar cel whisky, gin, rom si vodca de de 0,8 litri de persoana. in mediul rural consumul de bauturi alcoolice depaseste 60% din totalul consumului, ajungand uneori chiar la 70%. Pe regiuni, cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice sunt moldovenii, urmati de banateni, maramureseni si transilvaneni. Cel mai scazut consum de bauturi alcoolice se inregistreaza in Oltenia.

La nivel european, statisticile arata ca cei mai mari consumatori de alcool sunt luxemburghezii, cu 14,1 litri pe cap de locuitor, ungurii cu 11,27 litri, nemtii cu 10,98 litri, croatii (10,95 litri ), austriecii ( 10,4 litri ), slovenii ( 10,1 litri ), lituanienii (10 litri ) si moldovenii de peste Prut cu 10 litri.