Exportul de gaze din Romania catre Republica Moldova este preconizat sa inceapa in a doua jumatate a lunii august, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

vHavrilet a afirmat intr-o conferinta ca exportul va putea fi facut de orice furnizor si a apreciat ca pretul de vanzare va fi cel de pe piata concurentiala din Romania. Romania si Republica Moldova lucreaza la constructia unei conducte de gaze intre cele doua tari, pe ruta Iasi si Ungheni, avand ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale, informeaza Mediafax.

Lucrarile la gazoduct, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate in mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene. Prima etapa a proiectului va fi finalizata pana in 15 august 2014, iar etapa a doua vizeaza prelungirea conductei pana la Chisinau, intr-un interval de doi-trei ani.

In prima etapa, conducta va avea o capacitate de 14.000 - 15.000 metri cubi pe ora. Romania exporta deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt mici.

Citeste si:
Romania a importat de patru ori mai multe gaze in octombrie 2019
Romania a importat de patru...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Nikolsky, noul manager general al JTI Romania, Moldova si Bulgaria