Presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) a declarat, joi, intr-un interviu acordat pentru NewsIn, ca o noua lege a investitiilor este necesara pentru a se putea realiza armonizarea cu legislatia europeana in acest domeniu si pentru a stimula si mai mult investitiile.

Propunerea legislativa, la elaborarea careia a participat si ARIS, este finalizata si a fost transmisa cabinetului vicepremierului Bogdan Pascu, urmand a fi prezentata in curand Guvernului, a declarat Ana Maria Cristina, care nu oferit, insa, un termen concret pentru adoptarea acesteia.

Adoptarea acestui act normativ este importanta pentru stimularea echilibrata a dezvoltarii regionale, prin acordarea de sprijin pentru investitorii care merg in zone unde somajul este ridicat sau in zonele mono-industriale care se confrunta cu probleme legate de inchiderea unor unitati (precum zonele miniere).

"Nu facilitatile fiscale sunt cheia sprijinului pe care statul roman trebuie sa il acorde investitorilor straini", a spus presedintele ARIS, ci alte instrumente financiare, precum acordarea spre folosinta de cladiri si terenuri, pentru companiile care investesc in zonele unde este nevoie ca acestia sa ramana.

De asemenea, se poate acorda sprjin in crearea de locuri de munca, in pregatirea de personal, in ceea ce priveste angajarea persoanelor din categorii sociale defavorizate.

"Putem sprijini prin programe de suport financiar specifice investitiile pe care companiile vor sa le faca, in special in proiecte de cercetare si dezvoltare alaturi de institutii de invatamant sau cercetare din Romania," a adaugat Ana Maria Cristina. Printre proiectele care ar putea fi sprijinite se numara si investitiile in tehnologiile pentru protectia mediului inconjurator.

"Propunerea legislativa a fost putin intarziata deoarece, continand o schema de ajutor de stat, in contextul legislatiei europene a concurentei, a fost notificata pentru consultari la Bruxelles, si a asteptat Strategia Nationala privind Ajutorul de Stat," a spus presedintele ARIS.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cerințele angajaților se schimbă. Ce este de făcut?
Setari Cookie-uri