Economia romaneasca ar putea creste cu 7% in primul semestru si cu 6% in 2005, in functie de evolutia agriculturii, care are o influenta majora in structura produsului intern brut (PIB), a declarat pentru The Money Channel, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP),

Ghizdeanu a explicat ca economia Romaniei se bazeaza mult pe agricultura, dar ca estimarea CNP indica pentru 2006 o crestere economica de 6%, in ciuda anului prost pentru agricultura.

"Scenariul pesimist indica o crestere economica de 5%", a declarat Ghizdeanu pentru The Money Channel. Presedintele CNP a mai spus ca "in 30 de ani ne putem apropia de media UE" a cresterii economiei.

Estimarile CNP pentru prima jumatate a anului 2006 indica in sectorul agriculturii o scadere a valuarii adagate brute de 5,3%, ca urmare a temperaturilor scazute si a gripei aviare, a argumentat raportul CNP. "In aceste conditii, daca se elimina acest sector din oferta interna, s-ar vedea ca produsul intern brut a inregistrat o crestere de 7,4%.", a argumentat prognoza macroeconomica CNP pentru 2006, comparativ cu realizarile din prima parte a anului.

CNP considera ca agricultura va aduce, in perioada 2006-2010, o contributie reala anula la cresterea PIB-ului de 0,3%. Prognoza CNP arata ca ponderea din PIB a agriculturii, silviculturii, pisciculturii si exploatarii forestiere va scadea in fiecare an pana in 2010, de la 8% (prognoza pe acest an) la 6,9% in 2010.

Ghizdeanu a mai afirmat ca in anul 2004, cresterea economica fara agricultura nu a fost de 8,4%, ci de 6,5%, iar presedintele CNP a argumentat ca o asemenea crestere economica nu poate fi atinsa de Romania decat "intr-un an foarte bun al agriculturii".

In Romania, ponderea agriculturii, silviculturii, pisciculturii si exploatarii forestiere la PIB a fost in 2004, potrivit datelor CNP de 12,8%. Prognoza de primavara a comisiei atribuie o cifra de 8% pentru contributia la PIB, in conditiile in care intr-o tara ca Statele Unite ale Americii se intalneste o contributie la a sectorului a sectorului agriculturii la PIB de circa 1%.