Românii care vor să își cumpere vechime în muncă pot face acest lucru prin intermediul Caselor de Pensii Publice, până la finalul anului. Contribuția lunară pe care trebuie să o achite românii pentru vechimea în muncă este de 750 de lei pentru anul 2023, adică 9.000 de lei pe an, și 638 de lei pentru 2022 (7.656 lei/ an). Prin acest mod, românii care nu au lucrat suficienți ani, pot beneficia de pensie, însă există câteva condiții de îndeplinit pentru acest lucru.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale tocmai a prelungit termenul până la care românii pot cumpăra vechime în muncă. Astfel, cei care se apropie de intrarea la pensie, dar nu au ajuns la stagiul minim de cotizare (de 15 ani), pot să cumpere vechime din propriul buzunar până pe 31 decembrie 2023 (de la termenul inițial de 31 august 2023), conform ministerului.

Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie din anul în care vrei să cotizezi. De exemplu, pentru anul în curs salariul salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară reprezintă 25% din această sumă (CAS), mai exact 750 de lei. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an. Poți vedea AICI ce cote lunare trebuie plătite pentru perioada 2017-2023.

Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Totodată, ieșirea la pensie se poate face doar atunci când este îndeplinit criteriul vârstei (65 de ani bărbați, 61 și 9 luni femei).

Cum poți cumpăra vechime în muncă: Pașii de urmat

Modul prin care poți cumpăra vechime în muncă este încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii de care aparții. În acest contract vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

Această plată pentru stagiul de cotizare se poate efectua pentru cel mult 6 ani de muncă. Suma se poate achita fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe egale. Plata contribuției se poate face prin orice mijloace de plată prevăzute de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, în contul deschis la Trezoreria Statului pe seama casei teritoriale de pensii.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz:

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  • declaraţia pe propria-răspundere (modelul disponibil pe site-ul CNPP);
  • procura specială autentificată în condițiile legii şi care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP.

Cum poți cumpăra vechime în muncă: Ce condiții trebuie îndeplinite

Cei care vor să contribuie din propriul buzunar pentru a-și completa vechimea, trebuie să îndeplinească următoarele condiții, conform Casei Naționale de Pensii Publice. Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
  • contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.
  • perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri