Eliminarea pretului de referinta la gigacalorie va cauza o crestere cu 10% a tarifelor in sistemul de incalzire centralizat, apreciaza specialisti din sectorul privat al termotehnicii. Acestia considera ca populatia nu este suficient informata cu privire la avantajele sau dezavantajele sistemelor de incalzire individuale
Principala problema cu care se confrunta industria termotehnica romanesca este informarea gresita a populatiei in ceea ce priveste asa-zisa ineficienta a instalarii sistemelor de incalzire individuale, care ar avea drept cauza cresterea pretului la gazele naturale, dar nu se arata clar ca utilizarea centralelor termice genereaza reduceri de costuri de cel putin 20 la suta pentru consumator, arata specialistii din domeniu.

Inclusiv la preturile actuale ale gazelor naturale si ale gigacaloriei vandute de sistemele centralizate de termoficare, utilizarea centralelor termice aduce reduceri de costuri de cel putin 20%, a declarat pentru Rompres, directorul general Baxi Romania, Sever Scarlat. Acesta considera ca prin eliminarea pretului de referinta la gigacalorie, tarifele la incalzire vor creste cu zece la suta pana la sfarsitul acestui an. Astfel, cei care vor opta pentru centrale termice vor plati, in functie de orasul in care locuiesc, cu 20 pana la 60% mai putin decat cei racordati la sistemul centralizat.

Piata romaneasca a centralelor termice s-a ridicat anul trecut la circa 140.000 - 145.000 unitati. Majoritatea microcentralelor, cazanelor si accesoriilor aferente instalatiilor termice provin din importuri din tarile vest-europene (Italia, Germania, Franta), dar din ce in ce mai frecvent in ultimii ani si din tari est-europene (Cehoslovacia, Polonia, Grecia, Turcia) precum si productie interna. Cel mai bine se vand la noi centralele termice de apartament cu o putere de 24KW.

Peste 90% din centralele termice comercializate in Romania sunt alimentate cu gaze, sub 10% se bazeaza pe combustibil solid (lemn, carbune) si mai putin de unu la suta sunt centrale termice electrice. Din punctul de vedere al combustibilului utilizat, specialistii sunt de parere ca cea mai avantajoasa este utilizarea de centrale termice cu combustibil solid, urmate de cele pe gaz. In ceea ce priveste centralele termice electrice, acestea sunt de 5-6 ori mai scumpe in exploatare decat cele pe gaz.

La nivelul intregii tari Transilvania si Moldova inregistreaza cele mai mari vanzari de centrale termice, unde rata de penetrare este cuprinsa intre 20 si 90 la suta, fiind urmate de Bucuresti si zona de sud a tarii. Acest fenomen se explica prin discrepanta de venituri intre zone. In Moldova, veniturile sunt mai scazute comparativ cu cele din Bucuresti si orice majorare a costului la intretinere se simte mult mai puternic. In aceste conditii, consumatorii opteaza pentru solutii termice individuale care le ofera posibilitatea unui consum eficient si controlat.

Toate centralele importate si comercializate legal in Romania respecta atat normele si directivele europene, cat si legislatia romaneasca in vigoare (ISCIR este organismul care reglementeaza si verifica piata). Mentionam ca centralele trebuie montate numai de catre personal autorizat, a mai spus reprezentatul importatorului de centrale termice.

In Europa sunt cateva tari care sprijina si subventioneaza instalarea numai de centrale termice in condensare, datorita randamentului superior fata de centralele termice cu eficienta standard. Autoritatile ar trebui sa privesca cu alti ochi centralele termice individuale si sa elimine in totalitate concurenta neloiala intre sistemul de termoficare centralizat si industria de termoficare, cea care ofera o alternativa viabila pentru incalzirea populatiei, a subliniat Scarlat.

In prezent, preturile de vanzare ale centralelor termice in magazine se incadreaza intre 1.900 lei si 4.500 de lei pentru centralele Westen si intre 2.400 si 10.000 lei pentru centralele marca Baxi. In prezent nu exista statistici care sa evidentieze ce suma aloca romanii pentru asigurarea confortului termic in locuinta, insa reprezentantii din piata spun ca procentul este cu mult mai mic comparativ cu cel alocat de cetatenii Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri