Dupa ce au investit 8 miliarde de euro in sectorul energiei regenerabile, companiile de profil au inregistrat pierderi de aproape 1 miliard de euro. Cauza este modificarea legislatiei care i-a adus pe dezvoltatorii de unitati de productie „la limita supravietuirii”. Pentru a-si recupera banii, companiile iau in calcul mai multe cai de atac, inclusiv un proces de arbitraj international.

”Credem ca o solutie pentru recuperarea pierderilor companiilor din domeniul energiei regenerabile este inceperea unui demers juridic de arbitraj international. Nu este simplu, dar este posibil si avem motive sa credem ca poate sa fie un succes”, a declarat intr-un comunicat Ciprian Glodeanu, partener Wolf Theiss Romania si presedinte al Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica (RPIA).

Potrivit lui Glodeanu, investitorii in energie verde se considera pacaliti de stat, care i-a atras intr-o capcana. Dupa ce au investit 8 miliarde de euro, acestor companii le-a fost diminuat sprijinul promis initial prin legislatie.

"Statul roman a pacalit investitorii atragandu-i voit intr-o capcana, iar dupa ce acestia au adus in Romania peste 8 miliarde de euro, intr-o perioada de profunda criza economica in tara noastra, practic a schimbat peste noapte si fara nicio baza solida legislatia aruncand un intreg sector in haos si din nefericire, in final in faliment”, a adaugat Glodeanu.

Potrivit Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania, Patres, o treime din producatorii de energie regenerabila se afla sub riscul intrarii in insolventa din cauza acestor modificari legislative.

Citeste si:
ANRE reduce tarifele de transport si distributie a electricitatii
ANRE reduce tarifele de...

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Companii de paza amendate pentru trucarea unei licitatii Romsilva