Eurostat: Romania a fost pe primul loc in ceea ce priveste cresterea afacerilor in comertul cu amanuntul din UE

Romania a inregistrat o crestere de 18,4 %, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a afacerilor in comertul cu amanuntul. Aceasta crestere a fost cea mai mare inregistrata la nivelul Uniunii Europene, potrivit News.ro

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a avut o crestere in a treia luna a acestui an cu 19,3% fata de aceeasi perioada din 2015, sustinuta mai ales de vanzarile de alimente. Comertul cu amanuntul este considerat cel mai important indicator al consumului populatiei.

Cresteri mari ale afacerilor de retail au mai avut loc in Luxemburg (14,8%) si Bulgaria (6,2%) si Irlanda (6,1%).
Cele mai mari scaderi anuale au fost consemnate in Danemarca (4,9%) si Belgia (2,2%).

In zona euro, afacerile din comertul cu amanuntul au avansat cu 2,1%, cu o crestere de 2,5% in comertul cu carburanti, de 2,1% pentru produsele neaplimentare si de 1,5% pentru produsele alimentare, bauturi si tutun.

Comparativ cu luna februarie, afacerile in comertul cu amanuntul din Romania au urcat in martie cu 0,5%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in Finlanda (1,1%), Slovacia (0,9%) si Bulgaria (0,8%).

INS a anuntat ca afacerile din comertul cu amanuntul au avansat in Romania cu 11,9% pe serie bruta si cu 0,5% in cifre ajustate la influentele sezoniere si in functie de numarul de zile lucratoare, comparativ cu februarie.

La nivelul UE, volumul comertului de retail a scazut in martie, fata de februarie, cu 0,7%, iar in zona euro cu 0,5%

Cele mai mari scaderi din UE ale afacerilor comertului cu amanuntul au avut loc in Portugalia (-5,2%), Danemarca (-3,9%) si Estonia (-1,8%).

Indicele referitor la volumul comertului cu amanuntul este calculat de Eurostat ajustat la variatiile de preturi, influenta numarului de zile lucratoare si factorii sezonieri.

In Romania, de la 1 ianuarie 2016 au intrat in vigoare mai multe reduceri de taxe si impozite. Astfel, cota generala de TVA a scazut de la 24% pana la 20%, iar cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita in irigatii a scazut de la 24% pana la 9%.

De asemenea, impozitul pe dividende a scazut de la 16% pana la 5%, aplicandu-se si pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate fata de nivelul din 2015.
Compararea datelor referitoare la comert din martie 2016 cu cele din martie 2015 este influentata si de reducerea TVA la alimente de la 24% pana la 9%, de la 1 iunie 2015.

Sursa foto: rzoze19 / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri