Bugetul de stat pentru anul 2007 va fi intra spre aprobare in sedinta executivului de saptamana viitoare, a declarat pentru NewsIn, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Guvernul a mai discutat pe marginea bugetului de stat pentru anul viitor, in ultimele doua sedinte, dupa ce discutiile dintre Ministerul Finantelor si celelalte institutii ale administratiei centrale au fost demarate la mijlocul lunii august.

Potrivit proiectului de buget, cheltuielile bugetului general consolidat (bugetele de stat, somaj, pensii si fondul de sanatate) vor totaliza peste 100 miliarde lei, in 2007. Pentru prima data, schita de buget cuprinde pe langa estimarile sumelor care vor fi cheltuite in 2007 si previziunile pentru urmatorii trei ani, pana in 2010.

Bugetul de stat va avea, anul viitor, cheltuieli prognozate de peste 63 miliarde lei. Fondul pentru sanatate va fi de 12,86 miliarde lei, in 2007, in crestere cu 32% fata de suma alocata, pana in prezent, in 2006, inclusiv in urma majorarilor obtinute prin rectificari bugetare.

Bugetul de pensii va fi, potrivit proiectului de buget pentru 2007, de peste 22,47 miliarde lei, cu 15,7% mai mult decat a primit pe tot parcursul acestui an. Fondul de somaj nu va beneficia de majorari si se va situa cam la acelasi din 2006, totalizand 2,5 miliarde lei.

Institutiile statului privilegiate de cresteri substantiale ale alocarilor de la bugetul statului, de doua-trei ori mai mari anul viitor decat in 2006, sunt Autoritatea Electorala Centrala, Institutul Cultural Roman, Consiliul pentru Combaterea Discriminarii.

Autoritatea Electorala Centrala va primi, in 2007, o suma de aproape trei ori mai mare decat in 2006, de 13,8 milioane lei fata de 5,5 milioane lei.

Educatia, Justitia si Ministerul Muncii, cele mai mari cresteri

Dintre ministere, cea mai mare majorare se observa la Educatie, care va beneficia de o finantare cu 67,6% mai mare decat in 2006. Astfel, Ministerul Educatiei va cheltui, in 2007 peste 10,6 miliarde lei. De asemenea, institutiile din justitie vor avea semnificativ mai multi bani de cheltuit decat in 2006. Ministerul Public va primi in plus cu 44%, in 2007, respectiv 521milioane lei, iar CSM, cu 26%.

Ministerul Muncii va avea un buget de cheltuieli de peste 8,1 miliarde lei, in crestere cu 27% fata de acest an. Cheltuielile Ministerului de Interne vor fi de 6,6 miliarde, cu 15% mai mari decat in 2006. Sume majorate cu circa 20% vor primi si doua dintre serviciile de informatii: SIE si SPP. Celelalte doua servicii, SRI si STS, vor avea cheltuieli similare celor din 2006.

La polul opus, cea mai importanta reducere de cheltuieli va fi resimtita la nivelul Cancelariei primului ministru, in timp ce Secretariatul General isi va mentine suma pe care a avut-o in 2006. Astfel, sumele alocate Cancelariei vor scadea cu 35% in 2007, ajungand la 425 milioane lei.

Pe locurile urmatoare, din punct de vedere al diminuarii alocarilor bugetare, se situeaza Ministerul Economiei, care va avea cheltuieli mai mici cu o treime, cel al Integrarii, cu 18% mai putin si al Agriculturii, in scadere cu 13%.

Potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, deficitul bugetar programat pentru 2007 va fi de 2% din PIB, iar ponderea veniturilor in Produsul Intern Brut, in anul 2007, va fi de 31-32%, in conditiile in care in ultimii ani Romania a colectat venituri totale care au reprezentat in medie de 30% in PIB.

in 2007, potrivit Codului Fiscal aprobat de Parlament, bugetul va fi construit pe aceleasi cote ale taxelor principale: TVA -19%, cota unica de 16% pentru veniturile persoanelor fizice si pentru profiturile companiilor. Contributiile de asigurari ar urma sa scada, potrivit ministrului de finante, cu 2%, in 2007, pentru angajator.

La finalul anului 2006, bugetul urmeaza sa inregistreze un deficit de 2,5% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri