Romania trebuie creeze un mediu de afaceri prietenos, sa reduca birocratia, sa adopte reglementari flexibile in piata muncii, iar companiile trebuie sa nu mai depinda de afaceri cu statul, a declarat la Predeal, presedintele Uniunii IMM-urilor europene, Peter Jungen.
Romania mai are de facut reforme in domeniul birocratiei si in cel al pietei muncii, chiar daca este una din campioanele reformelor din ultimii ani, a spus Jungen. "Romania trebuie sa creeze un mediu de afaceri prietenos, fara multa birocratie, sa dereglementeze piata muncii, pentru a fi usor sa faci angajari si concedieri, sa incurajeze o cultura antreprenoriala, in care investitorii sa umble dupa clienti si nu dupa banii de la guvern. Companiile trebuie lasate in pace, iar infiintarea unei firme trebuie sa fie facuta mai ieftin si mai repede", a spus Jungen, citat de NewsIn.

El a afirmat ca in ceea ce priveste codul muncii Romania nu are nimic de invatat de la Germania, Italia sau Franta, ci de la Danemarca, Irlanda sau Marea Britanie. "Danemarca a desfiintat complet reglemetarile pe piata muncii si are un somaj care se apropie de zero. Oamenii politici din multe state nu vor sa rezolve problema somajului pentru ca exista o industrie a somajului. De pilda, in Germania exista 150.000 de oameni care lucreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca, dar eu cred ca sunt in jur de 500.000", a adaugat Jungen.

Potrivit presedintelui asociatiei IMM-urilor europene, finantarile europene, care vor veni dupa 1 ianuarie 2007, nu vor insemna nimic daca banii nu sunt folositi cum trebuie. "Germania de Vest acorda anual 90 de miliarde ajutor pentru Germania de Est, insa rezultatele nu apar, pentru ca lipseste implicarea antreprenoriala. Nu exista capital fara capitalisti", a declarat Jungen.

El a precizat ca Romania mai are probleme in lupta impotriva coruptiei, adaugand ca este important sa existe succese in acest domeniu. "Trebuie sa distingem intre coruptia politica si economia subterana sau evaziunea fiscala. Acestea din urma apar ca rezultat al unor politici publice proaste, cum ar fi taxele prea mari sau regelementarile de pe piata muncii. Nu trebuie sa blamam acesti oameni, mai ales daca ne gandim ca exista persoane care nu muncesc deloc si primesc bani de la guvern. Casele din Germania sunt curate pentru ca exista oameni care muncesc la negru", a spus Jungen. Potrivit presedintelui IMM-urilor europene, economia subterana reprezinta 17% din economia Germaniei si 30% din cea a Italiei: "Singura solutie impotriva acestui fenomen este crearea unor conditii favorabile care sa atraga oamenii din economia subterana".

In alta ordine de idei, Jungen s-a declarat un adversar al propunerii inaintate de presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Petre Marian Milut, potrivit careia privatizarea CEC ar trebui amanata cel putin doi ani. "Statul este cel mai prost administrator al unei banci, iar competitia bancara trebuie incurajata cat mai repede", a afirmat presedintelele IMM-urilor europene.

Peter Jungen a particpat la forumul "Romania - nou stat membru al Uniunii Europene: Cat de pregatit este mediul de afaceri?", organizat de UNPR. Uniunea IMM-urilor europene este o organizatie afiliata Partidului Popular European si are drept obiectiv modelarea politicilor UE spre a favoriza intrepirnderile mici si mijlocii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri