O noua Agentie ar putea fi infiintata daca deputatii vor da vot final unui proiect care are drept miza restructurarea unor autoritati deja existente in domeniul IMM-urilor si al mediului de afaceri.

Deputatii au adoptat marti pe articole o propunere legislativa pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea IMM-urilor si a Cooperatiei, prin preluarea Agentiei Nationale pentru IMM-uri, a Agentiei Romane pentru Investitii Straine si a Directiei pentru Mediul de Afaceri.

Senatorul democrat Marius Marinescu, initiatorul proiectului, a motivat ca, prin infiintarea noii Agentii, se va stopa discriminarea intre investitorii straini si cei romani, prin unificarea tuturor autoritatilor care se ocupa de acest domeniu. in plus, se vor crea, la nivel local, filiale ale Agentiei, cu care investitorii vor putea sa intre direct in legatura, evitandu-se astfel impunerea unor anumite interese de la Bucuresti.

Citeste si:

Potrivit proiectului, Agentia ar urma sa fie condusa de un presedinte, numit prin decizie a primului-ministru, cu rang de secretar de stat, si de trei vicepresedinti, cu rang de subsecretar de stat, numiti tot prin decizie a primului-ministru.

Printre cei care s-au opus proiectului s-au numarat reprezentatii PSD, dintre care fostul presedinte al ARIS, Marian Saniuta, a argumentat ca trebuie sa existe o continuitate a functionarii structurilor. O alta problema asupra careia deputatii au avut dezbateri aprinse a fost lipsa unui punct de vedere scris al Guvernului.

Proiectul urmeaza a fi supus marti votului final al Camerei Deputatilor, care este decizionala, dupa ce la Senat textul a fost respins. Acolo nici macar colegii de partid ai lui Marinescu nu au votat initiativa acestuia, in conditiile in care au considerat ca viziunea senatorului PD este una centralista de vreme ce propune concentrarea intr-o singura mana a deciziilor privind investitiile.