Ministerul Muncii a fost singurul minister ce era tratat ca dispecer de ajutoare sociale, care dadea banii pe criterii partinice in anumite cazuri. Dragos Paslaru afirma ca abia acum a fost elaborat un plan de actiuni privind imbatranirea activa. El a precizat ca ministerul s-a transformat, trecandu-se de la situatia in care problemele nu erau clare, iar realitatile erau negate, la aceea in care sunt recunoscute limitele si exista o agenda clara a schimbarii.

Ministrul Muncii a explicat ca asistenta sociala nu inseamna ca dai bani unor oameni lenesi.

"Toata zona de incluziune este o prioritate care nu are legatura cu zona politica din care venim. Este o prioritate nationala care se refera la respectul pentru noi ca natiune, Faptul ca in aceasta societate exista oameni sub limita extrema a saraciei, acest lucru nu poate sa ne lase indiferenti. Indiferenta este nociva pentru o tara care aspira la un alt nivel de dezvoltare. Modul in care gandim agenda de incluziune este unul in care orice leu pe care il alocam nu este o cheltuiala, este o investitie in viitorul nostrul si in dezvoltarea noastra socio-economica. Daca pornim de la aceasta schimbare de paradigma in care intelegem ca politica de incluziune este intarirea noastra ca natie, ca si comunitati, pentru a dezvolta aceasta tara, atunci putem avea o alta dimensiune a incluziunii", a spus Pislaru, conform News.ro.

"Asistenta sociala nu inseamna ca dai bani unor oameni lenesi, din niste zone rurale , care nu vor sa munceasca. Nu despre asta este vorba. Este vorba ca fiecare dintre noi, acolo unde suntem, sa ne facem treaba pentru a-i trage dupa noi pe cei care sunt marginalizati in acest moment si nu au sansa. Si problema nu este neaparat ca nu sunt bani, problema este ca a fost tratata gresit conceptual aceasta agenda, ca daca ne uitam ca pondere in buget, cheltuielile sociale si de sanatate sunt o pondere importanta in bugetul tarii. Dupa ce ca avem poate un buget mic fata de alte tari, ii cheltuim si prost, il risipim", a afirmat Paslaru.

El a spus ca abia acum a fost elaborat un plan de actiuni privind imbatranirea activa, pentru ca pana acum "au fost doar vorbe" si ca desi despre copii si despre dezinstitutionalizare se vorbeste de multi ani, abia acum sunt proiecte concrete.

"Discutam de agenda de servicii in comunitate si de migrarea de la o politica de beneficii pasive la una de servicii de preventie. Este de sapte ori mai costiror sa previ ca o familie sa-si abandoneze copiii,, decat sa dai ajutor unei familii cu probleme, ca sa pastreze copiii. Acest lucru nu este acceptabil: sa mentii o institutie numai ca sa primesti bani pentru acele locuri, sa platesti salariile unor oameni. Dezinstitutionalizarea, crearea de locuri in familii. Sunt 60.000 de copii in astfel de situatii. Nu putem tine sub pres. Importat este sa facem o detasare fata de agenda trecutului, ministerele nu discutau unele cu altele", considera Pislaru.

In opinia sa, sunt probleme in ceea ce priveste alinierea intre pilonul central, judetean si local, pe agenda sociala.

"Aceasta aliniere presupune sa avem abodare in comun, sa avem si strategie, si plan, dar sa renuntam la lucrurile care ne dezbina", a declarat ministrul, care a apreciat ca trebuie cunoscute "pe deplin" problemele oamenilor.

El a anuntat ca serviciul ANOFM se recalibreaza total, pornind de la o abordare decuplata de zona asistentei sociale, in care ocuparea devine cel mai important instrument.

Dragos Pislaru a sustinut necesitatea punerii in comun a bugetului national si european si a trecerii de la abordarea la nivel de judet, la o abordare nationala cu o singura baza de date, si care pune accent pe mobilitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri