Pachetul de legi ale proprietatii, de fapt un adevarat "cod funciar", a ajuns in faza de dezbatere publica. Plastic vorbind, reprezentantii Ministerului Agriculturii, institutie care a initiat aceste acte normative, au la dispozitie o oala plina de ingrediente, din care trebuie sa mai elimine cateva, in timp ce partenerii de dialog doresc sa mai adauge cateva.

"Proiectul de lege privind accelerarea judecatilor in materia restituirilor proprietatilor funciare" suscita un real interes, fiind in intregime o noutate, atat pentru beneficiarii legii, cat si pentru magistratii care vor judeca aceste cauze. Prin numeroasele derogari de la prevederile Codului de procedura civila, punerea in practica a actului normativ presupune specializarea de urgenta a unor complete de judecata. Aprobarea documentului in aceasta sesiune parlamentara anunta o vara fierbinte in tribunale: judecarea proceselor funciare se va face inclusiv in perioada vacantelor judecatoresti.

"In proiectul nostru de lege sunt foarte multe derogari de la Codul de procedura civila. Multi au afirmat ca e vorba, in ansamblu, de o procedura revolutionara. In fapt, nu procedurile propuse de noi prin acest proiect sunt revolutionare. Codul de procedura civila, nefiind actualizat de ani de zile, a ramas o lege demna de secolul XIX".

Valentin Mircea, consilier al ministrului agriculturii

Din viitorul "cod funciar" fac parte patru proiecte de lege: cel referitor la accelerarea judecatilor care au ca obiect restituirile de proprietati funciare, cel referitor la circulatia juridica a terenurilor, un proiect de modificare a Legii 18/1991, privind fondul funciar, si un proiect de modificare a Legii cadastrului. Guvernul nu exclude varianta asumarii responsabilitatii pentru votarea acestor legi in parlament, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, anuntand ca proiectele vor fi trimise in parlament pana la Pasti. Miile de romani care asteapta sa li se retrocedeze integral proprietatile detinute si cei care sunt tarati de ani de zile prin tribunale spera ca nu e vorba de Pastele Cailor.

La aceasta data, sunt litigii pe restituirea proprietatilor care dureaza si de 15 ani. Prin aplicarea unui asemenea act nomativ, avocatii sustin ca termenul de finalizare a unui asemenea proces poate fi redus la un an. Reprezentantii Ministerului Agriculturii estimeaza ca toate procesele funciare vor fi finalizate in doi-trei ani.

Instanta nu va mai fi obligata sa citeze martorii

Cu scopul de a accelera judecarea plangerilor, contestatiilor si a altor litigii aparute in urma aplicarii prevederilor Legii nr. 18/1991 si ale Legii 1/2000, prin "Proiectul de lege privind accelerarea judecatilor in materia restituirilor proprietatilor funciare" se modifica aproape in totalitate procedura instantelor judecatoresti. Judecarea proceselor funciare se va face de urgenta si cu precadere inclusiv in perioada vacantelor judecatoresti. Cu exceptia citarii partii pentru primul termen de judecata sau pentru primul termen ulterior repunerii cauzei pe rol, precum si a comunicarii hotararilor judecatoresti, instanta nu va mai fi obligata sa citeze partile sau martorii, aceasta sarcina revenind fiecareia dintre partile implicate.

"Intr-un fel sau altul, se va accelera procedura de restituire a proprietatilor, acesta fiind principalul punct pozitiv in proiectul promovat de Ministerul Agriculturii. Mi se pare insa ca modul in care se deroga de la Codul de procedura civila nu este tocmai cel care ar trebui sa fie, mai ales in cazul unor formalitati legate de publicitate, citarea partilor etc. Sa speram ca proiectul va fi adoptat de asa maniera incat acest act normativ cu o sa nu poata modifica o lege organica precum Codul de procedura civila. Trebuie sa plecam de la premisa ca toata lumea isi va face treaba bine, pentru ca poti sa introduci tot soiul de proceduri rapide, atata timp cat cei care trebuie sa-si faca treaba nu si-o fac, degeaba se promoveaza asemenea acte ", sustine Sorin Alazaroaie, avocat asociat la Popovici & Asociatii.

Hotararile din prima instanta devin executorii

Proiectul de lege prevede ca hotararile emise de instantele judecatoresti in procesele funciare in prima instanta sunt executorii, iar exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea. Aceste hotarari vor fi puse in executare fara plata taxelor de timbru si a timbrului judiciar.

"Noi am incercat sa reducem numarul procedurilor, astfel incat viciile de procedura sa fie mai putine. Acum, sute de procese se lungesc ani de zile, prin tot soiul de tertipuri. In ceea ce priveste citarea partilor si a martorilor, in Romania, se vede foarte clar ca instanta nu are capacitatea administrativa de a cita toate partile implicate. Asa ca partile se pot instiinta direct asupra unor procese, fara a exista obligativitatea acestor instiintari", a precizat Valentin Mircea, consilier al ministrului agriculturii si coordonator al grupului de lucru pentru pachetul legilor proprietatii din cadrul ministerului.

Valentin Mircea mai sustine ca nu se intentioneaza specializarea unor tribunale, ci doar a unor complete de judecata: "O sa pregatim judecatori, concret prin cursuri de doua-trei saptamani la Ministerul Agriculturii, astfel incat acestia sa cunoasca pana la virgula legile proprietatii, sa le viseze, efectiv".

In timp ce oficialii sustin ca aceste lucru este absolut fezabil, avocatii par sa mai fi auzit de asemenea promisiuni.

"Din nefericire, in ultimii 10 ani se tot incearca asemenea specializari ale completelor de judecata, dar pana acum singurul lucru pozitiv este infiintarea unor instante cat de cat specializate in domeniul dreptului muncii. Ma indoiesc ca se va reusi o specializare, mai ales din cauza problemelor administrative din sistemul de justitie", sustine Sorin Alazaroaie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri