Este foarte posibil ca inflatia sa coboare sub tinta de 5% fixata de banca centrala in acest an, dar in 2007 va exista o presiune inflationista ridicata, a spus, marti, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Inflatia pare sa scada foarte repede si e posibil ca la sfarsitul anului sa ajunga la tinta sau chiar sub tinta bancii centrale", a spus Cristian Popa, citat de NewsIn. El a explicat ca aceasta temperare neasteptata a inflatiei se datoreaza cresterii economice, a rezultatelor bune din agricultura din acest an si a intarzierii majorarii preturilor administrative.

In 2007-2008, insa, vor fi conditii mai grele pentru ca preturile administrative vor trebui sa creasca, iar conditiile din agricultura ar putea sa nu mai fie la fel de bune ca in acest an, ci sa semene cu cele din anii trecuti. "E o veste buna, dar e precum soarelui cu dinti", a spus profesorul Daniel Daianu, fost ministru de finante, despre posibilitatea ca inflatia sa coboare sub 5% in decembrie.

El a explicat ca performanta din acest an poate fi atribuita amanarii unor mariri ale preturilor administrate, care vor fi investibaile insa in 2007. "in acest context, poate era mai bine sa termini anul cu o inflatie de 5-6%, pentru ca asta ajuta la mentinerea tendintei de scadere a inflatiei si in perioada urmatoare", a spus Daianu.

"Presiunile inflationiste sunt inerente in 2007, ai ajustari de preturi, presiuni salariale, ai deficit bugetar pe care va trebui sa-l iei in considerare anul urmator. Va fi greu sa continui dezinflatia in anul care urmeaza. Cu cat ai un nivel mai jos al inflatiei in 2006, cu atat va fi mai greu sa atingi tintele pentru 2007, din aceasta perspectiva. Aveam o "supraperformanta" la dezinflatie", a mai spus Daianu.

El a explicat ca nivelul actual al inflatiei nu ar justifica o inasprire a conditiilor de politica monetara, dar daca ne uitam la anul urmator, observam ca exista presiuni inflationiste.Viceguvernatorul BNR a declarat ca exista presiuni inflationiste semnificative pentru 2007, iar calibrarea cresterilor salariale si a structurii administrative sunt esentiale pentru mentinerea inflatiei la un nivel scazut.

El a explicat ca date exacte despre deciziile de politica monetara, privitoare la rezervele minime obligatorii si asupra ratei dobanzii vor fi facute publice odata cu raportul asupra inflatiei al BNR, pe 10 noiembrie. "O decizie monetara incepe sa isi faca simtite efectele la trei-patru luni dupa ce a fost luata si se termina cam la doi ani dupa aceea", a mai explicat Popa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri