Cu toate că o vorbă bine înrădăcinată în mintea românului este că „nu mai avem industrie”, acestu lucru nu pare să fie adevărat. Industria în România are o pondere mai mare în PIB decât în Germania și net superioară mediei Uniunii Europene, a declarat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, într-o postare pe LinkedIn.

Cu toate că unii privesc cu melancolie perioada comunistă, datele statistice recente oferă o perspectivă surprinzătoare. Conform reprezentantului BNR, un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului românesc provine din sectorul industrial, depășind cu mult media Uniunii Europene. Această constatare contrazice narațiunea populară și evidențiază un echilibru sănătos între robustețea sectorului industrial și diversitatea economică.

„Ne-am obișnuit atât de mult cu sloganul „Nu mai avem industrie”, încât am ajuns să credem că este adevărat. Nu este. Industria în România are o pondere mai mare în PIB decât în Germania și net superioară mediei Uniunii Europene. Da, vorbim despre România zilelor noastre, nu de „epoca de aur”. Datele indică o perspectivă total diferită de cea a nostalgicilor după comunism, mulți din păcate: un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului românesc provine din sectorul industrial, mult peste media Uniunii Europene. Această cifră contrazice narațiunea populară și demonstrează un echilibru sănătos între robustețea sectorului industrial și diversitatea economică. Într-adevăr, acum 30 de ani, industria avea o pondere mai mare cu aproape 10 procente în PIB, dar dintr-un PIB de 10 ori mai mic în termeni nominali”, a declarat Cristian Popa.

În doar 3 luni, România a produs autoturisme cât într-un an din „epoca de aur”

Dat fiind că nostalgia pentru "epoca de aur" rămâne prezentă, cu peste jumătate dintre respondenți afirmând că era mai bine în vremea lui Ceaușescu într-un sondaj recent, wall-street. ro a făcut o comparație între industria auto actuală și cea de dinainte de 1989.

Datele statistice arată că în 2022, aproximativ 40% din exporturile României au fost reprezentate de categoria „Mașini și echipamente pentru transport”, conform Institutului Național de Statistică. Această cifră subliniază integrarea de succes a României și a industriei sale în lanțurile de producție europene, marcând o tranziție semnificativă față de izolarea de acum 30 de ani.

Cele mai recente cifre ale Asociației Constructorilor de Autoturisme din România arată că, în primele 3 luni ale anului 2023 s-au fabricat în țara noastră 142.756 de mașin. Majoritatea (peste 93.000) au fost produse în uzina Dacia de la Mioveni. Cum cifrele sunt deja mai mari cu aproape 5% față de 2022, am putea avea un nou record. Anul trecut s-au fabricat în România 509.465 de autoturisme – cel mai mare număr din toată istoria României.

Sursa foto: Wallstreet.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri