Per total, in ultimul an, cel mai mult s-au scumpit alimentele, cu 3,52%, marfurile nealimentare, cu 3,26% in timp ce serviciile s-au ieftinit usor.

In octombrie fata de septembrie, preturile au urcat cu 1,28%, in conditiile in care marfurile alimentare au fost mai scumpe cu 2,3%, cele nealimentare cu 1,74% iar serviciile cu 0,16%.

Cresterea preturilor era de asteptat in conditiile majorarii accizei la carburanti, in doua transe, una in septembrie si a doua la 1 octombrie, si cresterii tarifelor la energie de la aceeasi data.

De altfel, si Banca Naionala a Romaniei (BNR) a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru acest an la 2,7%, de la 1,9% cat estima in luna august. Mai mult, BNR se asteapta ca inflatia sa ajunga la aproape 4% in primul trimestru din acest an, insa ulterior va reveni pe scaderte, astfel incat la finalul lui 2018 este prognozata o inflatie de 3,2%.

Semnale tot mai dure cu...
Citeste si: Semnale tot mai ingrijoratoare din economie! Cum raspund autoritatile?

Conform BNR, depasirea limitei superioare a intervalului tintei (de 2,5%) in prima parte a anului 2018 se datoreaza in principal unor efecte statistice de baza asociate reducerilor de taxe care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2017 (TVA, supraacciza, taxa pe constructiile spectiale -n.r.).