Pe 21 august 2013, Ludwik Sobolewski prelua oficial conducerea executiva a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si ii facea pe brokerii si managerii de fonduri locali sa spere ca Romania va putea, in sfarsit, sa o ia pe urmele Poloniei – tara cu o bursa invidiata de toate statele din blocul est-european. La trei ani distanta si cu 12 luni inaintea incheierii mandatului initial de 4 ani, cifrele nu il ajuta pe fostul CEO al Bursei din Varsovia, realitatea din teren demonstrand ca un singur nume mare nu poate sa revolutioneze piata.

Ludwik Sobolewski a devenit in prezent al doilea cel mai “longeviv” director general al BVB, fiind depasit doar Stere Farmache, cel care a ocupat pozitia din 1995 pana in 2008 si care pana la inceputul acestui an a continuat sa faca parte din Consiliul Bursei ocupand fie functia de presedinte, fie de vicepresedinte.

In 2013, imediat dupa ce Ludwik Sobolewski primise avizul ASF pentru sefia Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache declara ca polonezul are toate atuurile sa dezvolte si sa conduca bine BVB, adaugand ca totul va depinde de capacitatea acestuia de a colabora cu institutiile statului si cu principalii actori din piata – o afirmatie optimista si in ton cu opiniile exprimate si de alti actori din piata.

Contactat saptamana trecuta de wall-street.ro, Farmache a avut un discurs mult mai moderat, alegand sa puna in balanta atat cifrele sub asteptari dupa cei trei ani de mandat, cat si elementele pozitive precum imbunatatirea accesului la piata sau schimbarea infrastructurii de tranzactionare realizate in mandatul polonezului.

Dupa mine exista o singura modalitate de a masura performanta, iar asta se face urmarind evolutia cifrei de afaceri si a pretului actiunilor. Asteptarile mele si ale majoritatii participantilor din piata erau legate de o crestere a volumelor si cifrelor BVB in general fata de anul 2012. M-as fi asteptat ca dupa listarile Romgaz, Nuclearelectrica si Electrica sa vedem o crestere a volumelor care sa fie mentinuta. Din pacate insa lichiditatea s-a intors la nivelul anterior”, a declarat Stere Farmache, in prezent membru in directoratul Fondului Roman de Contragarantare .

Cum au evoluat principalii indicatori ai BVB in mandatul lui Ludwik Sobolewski

Actiunile BVB au crescut per ansamblu cu 10% in cei trei ani de mandat ai lui Ludwik Sobolewski. Cele mai bune evolutii au fost inregistrate in primul an de mandat (intervalul de 12 luni dintre septembrie 2013 si august 2014), cand titlurile BVB au crescut cu peste 20% impulsionate de listarile pe bursa ale Romgaz, Electrica si Nuclearelectrica. A urmat inca un an de cresteri (+10%), pentru ca in ultimele 12 luni actiunile BVB sa piarda 19%, trase in jos de activitatea slaba din piata, cat si de evolutia negativa a burselor la nivel global.

Profitul Bursei de Valori Bucuresti a urmat o tendinta similara evolutiei actiunilor. Astfel, dupa o serie rezultate bune in 2013 si 2014, trendul a devenit descendent in ultimele semestre.

Probabil cel mai mare esec al actualului executiv al BVB ramane faptul ca nu a reusit mentinerea in piata a investitorilor si banilor noi veniti pe bursa dupa marile IPO-uri din 2013-2014. Listarile Romgaz, Electrica si Nuclearelectrica au facut ca numarul de conturi de tranzactionare sa urce la peste 83.000 in iunie 2014, insa pana in prezent cifra a coborat la 71.000.

De asemenea, valoarea tranzactiilor zilnice ajunsese la 13,8 mil. euro in primul an de mandat, insa in ultimele 12 luni a ajuns la 7,4 mil. euro, nivel aproape identic celui care se inregistra pe Bursa de Valori si inainte de numirea lui Ludwik Sobolewski.

Razvan Pasol: Asteptarile erau mai mari, dar nu trebuie sa reducem totul la Sobolewski. Eforturile facute si directia BVB este una buna

Razvan Pasol, seful casei de brokeraj Intercapital Invest si unul dintre reprezentantii pietei care la numirea lui Sobolewski se declara a fi printre sustinatorii acestuia, subliniaza ca intregul proces de dezvoltare al pietei de capital romanesti nu poate fi pus pe seama unei singure persoane, existand numerosi factori de care acest lucru depind.

“Evident ca toti ne-am fi dorit performante mai bune ale bursei in general: mai multi investitori, o lichiditate mai mare si mai multe listari. Aceste asteptari nu au fost indeplinite dintr-un cumul de factori si a reduce totul la conducerea BVB mi se pare o abordare simplista. Eu am vazut la BVB destule proiecte si idei interesante, precum si o preocupare pentru dezvoltarea activitatii, insa pe de-o parte nu poti sa recuperezi intr-un timp atat de scurt ce nu s-a facut in cateva zeci de ani, iar pe de alta parte sunt probleme structurale ce nu pot fi rezolvate prin proiecte punctuale”, a declarat Razvan Pasol.

Potrivit acestuia, BVB ar trebui sa se concentreze in continuare pe atragerea de noi emitenti, inclusiv pe AeRO, precum si pe proiectele ce vizeaza educatia financiara si incurajarea persoanelor sa investeasca.

Atat timp cat romanul mediu nu cunoaste si nu intelege avantajele investitiilor in general si ale bursei, atunci este foarte dificil sa cresti piata. Sa nu uitam ca exista studii care arata ca nivelul de educatie financiara al romanilor se afla mai jos decat in alte tari tari pe care le consideram “sarace”.

Lansarea pietei AeRO a fost unul dintre cele mai importante proiecte finalizate in mandatul de pana acum al lui Ludwik Sobolewski. AeRO este o piata dedicata start-up-urilor si IMM-urilor, insa unde au fost transferate si o intreaga serie de companii dupa desfiintarea pietei Rasdaq. Dupa lansarea din 23 februarie 2015, pe AeRO au fost atrase patru noi companii: Delivery Solutions (Sameday Courier), Bittnet Systems, Life is Hard si Ascendia. Pe langa acestea, cu doua luni in urma si operatorul brand-ului FruFru (compania Good People SA) a vandut pe AeRO o emisiune de obligatiuni in valoare de 1 mil. euro.

Proiectul rezolvarii celor “8 bariere sistematice” care impiedicau dezvoltarea pietei de capital locale a fost o alta prioritate in mandatul lui Sobolewski. Efectele si rezultatele acestuia sunt greu de cuantificat in termeni absoluti, in vreme ce opininiile reprezentantilor pietei pe acest subiect variaza destul de mult. Pe de-o parte reprezentantii BVB pot sustine si dovedi in orice moment ca au redus comisioanele, ca au imbunatatit infrastructura de tranzactionare sau ca au facilitat accesul investitorilor straini in piata, insa in acelasi timp criticii executivului Bursei pot la fel de bine sa arate cu degetul spre lichiditatea si profitul in scadere din ultimul trei ani.

Pe langa proiectele mentionate mai sus, BVB a avut mai multe initiative cu scopul de a imbunatati vizibilitatea si conditiile din piata. Printre acestea se afla lansarea unui nou Cod de Guvernanta Corporativa, a unui targ anual pentru investitori (Banii Tai Expo), a unui nou sistem de raportare pentru companiile listate sau a proiectului educational Fluent in Finante.

Citeste si:

    si totusi… “Directorii de companii nu trebuie schimbati ca antrenorii in fotbalul romanesc”

    Ludwik Sobolewski are un mandat de patru ani la conducerea Bursei de Valori Bucuresti. Acesta ar urma sa expire in vara anului viitor, cand actionarii cel mai probabil vor trage linie si ii vor evalua activitatea. Salariul net al polonezului nu a fost niciodata anuntat oficial, insa in piata au existat numeroase discutii si controverse despre leafa acestuia, mai ales in raport cu rezultatele obtinute pana acum. Din declaratia de avere publicata pe website-ul Postei Romane rezulta ca Sobolewski a primit de la BVB in 2015 un venit mediu lunar de 25.000 euro (inclusiv bonusuri si prime), fiind astfel unul dintre cei mai bine platiti executivi din Romania.

    “Toate proiectele pe care le-a initiat erau necesare, insa de-acum te astepti sa vezi si ceva rezultate… . A semnat pe patru ani si cred ca trebuie lasat sa isi duca mandatul la bun sfarsit. Trebuie facute evaluari periodice, dar nu cred ca directorii de companii trebuie schimbati ca antrenorii in fotbalul romanesc”, este de parere Stere Farmache.

    Indiferent ce vor decide actionarii BVB in urmatorul an cu privire la viitorul directorului general, Ludwik Sobolewski ramane o dovada vie a faptului ca “importarea” unui manager cu un track-record dovedit intr-o alta tara nu este suficienta pentru a replica un succes anterior, cel putin nu in domeniul pietei de capital si nu in Romania, o piata unde aproape orice sector depinde puternic de politic si de autoritatile de reglementare.

    Cine este Ludwik Sobolewski

    • De profesie avocat

    • Vicepresedinte al Depozitarului Central din Polonia (1994 – 2006)

    • A condus din functia de director general Bursa din Varsovia timp de sapte ani (2006 – 2013)
    • Cand a parasit Bursa din Varsovia (2013), piata poloneza era cea mai mare bursa din Europa Centrala si de Est, cu o capitalizare de 167,4 miliarde euro, de opt ori mai mare fata de cea a BVB de la acel moment, de 21,1 miliarde euro

    • A condus din functia de director general Bursa de Valori Bucuresti in ultimii trei ani (august 2013 – prezent)

    • L-a inlocuit pe fostul director general al BVB Victor Cionga, demis dupa numai sapte luni de mandat in care i s-a reprosat ca restructurarea BVB nu inregistrase un progres suficient de rapid.

    • A ocupat functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Postei Romane in perioada iunie 2014 – august 2015

    Sursa foto: Bursa de Valori Bucuresti

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri