Pietele financiare vad tot mai probabila majorarea dobanzii de politica monetara in SUA in luna decembrie. Aceasta ar fi a doua crestere de la iesirea din criza financiara si ar veni in contextul in care Banca Centrala Europeana (BCE) se afla inca intr-un program de achizitie de obligatiuni pentru a stimula economia zonei euro. Rezerva Federala a SUA (Fed) a incheiat programul de relaxare cantitativa in octombrie 2014, iar prima majorare de dobanda din aproximativ un deceniu a avut loc in decembrie 2015. Avand in vedere legaturile economice stranse ale Romaniei cu zona euro si pozitionarea din timp a pietelor financiare pentru noua crestere, impactul deciziei Fed va fi probabil unul redus, estimeaza economistii.

Cotatiile futures avand ca suport rata dobanzii Fed indica in prezent o probabilitate de aproape 80% pentru o majorare a dobanzii bancii centrale americane in decembrie. Politicile divergente ale celor doua mari banci centrale, Fed si BCE, influenteaza in mod diferit Romania. In timp ce Fed este cea mai puternica banca centrala din lume, BCE are o importanta foarte mare pentru Romania prin prisma relatiilor comerciale pe care le avem cu zona euro. Actualul program de cumparare de obligatiuni, in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, ar trebui sa se incheie in martie, insa banca centrala a semnalat ca programul nu se va opri brusc, ci achizitiile ar urma sa scada ca valoare treptat pe parcursul mai multor luni.

"Desi din punct de vedere comercial Romania este foarte conectata cu Europa si in mod normal mai dependenta de politica monetara a BCE, in momentul de fata este influentata puternic de deciziile ambelor banci centrale, date fiind amenintarile si tendintele comune pentru principalele economii ale lumii. Influenta este simtita pe toate canalele. Concret, in contextul actual exista cativa factori (incetinirea comertului global, preturile scazute ale petrolului si ale produselor alimentare) care ameninta cresterile economice si tintele de inflatie ale tuturor principalelor economii la nivel global, imprimand tendinta de mentinere a conditiilor monetare laxe", a declarat Anca Aron, economist senior la UniCredit Bank.

Pe plan international, politica monetara a Fed are cel mai mare impact, deciziile din SUA fiind transmise apoi pietelor europene, inclusiv Europei Centrale si de Est, deci si Romaniei.

Impactul Fed asupra Romaniei

"Deciziile de politica monetara ale BNR vor fi influentate de deciziile celorlalte banci centrale din Zona Euro, Europa Centrala si de Est (ECE) si SUA, deoarece o modificare impotriva tendintei generale va cauza miscari speculative de capital, care vor conduce la volatilitatea conditiilor de piata. Data fiind tendinta globala de mentinere a conditiilor monetare laxe si estimarile noastre ca inflatia nu va depasi tinta de 2,5% chiar dacă prețul petrolului ar creste la 65 dolari/ baril pana la finalul anului viitor, anticipam ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pana la final de 2017", afirma Anca Aron.

Majorarea dobanzii Fed a fost semnalata din timp de reprezentantii bancii centrale si este anticipata de o mare parte a pietei, astfel ca impactul va fi, cel mai probabil, unul redus.

"De obicei, cresterea ratelor de dobanda din SUA duce la iesiri de capitaluri din pietele emergente. De acesta data, ne asteptam la un impact mai redus al iesirilor pe fondul comunicarii mai bune din partea Rezervei Federale si a rezervelor valutare ample de care dispun tarile in curs de dezvoltare. Avand in vedere probabilitatea ridicata nu ne asteptam la un impact material datorita cresterii dobanzii in SUA, acesta fiind in mare parte inclusa in pret. Va conta comunicarea Fed-ului privind ritmul viitoarelor cresteri de dobanda. In general, zona Europei Centrale si de Est, avand in vedere legaturile comerciale cu zona euro si ciclul economic european, precum si beneficiind de costuri de finantare inferioare celorlalte tari in curs de dezvoltare datorita perceptiei unui risc mai redus (datorita ancorei institutionale reprezentate de UE), reactioneaza mai putin violent la schimbari in sentimentul global fata de risc", potrivit economistului sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

In urmatoarele trimestre, cresterea dobanzii Fed ar putea impinge mai sus dobanzile la care se imprumuta statul roman, insa impactul va depinde de modul in care Fed comunica pietelor financiare ce intentii are, astfel incat sa nu le ia pe nepregatite.

"Cresterea graduala a dobanzii Fed in urmatoarele trimestre ar putea conduce la usoare presiuni de crestere a randamentelor obligatiunilor in lei. Impactul asupra Romaniei va fi unul puternic numai in cazul unor majorari neasteptate si semnificative ale dobanzii in SUA, ceea ce este un scenariu putin probabil daca analizam declaratiile recente ale unor oficiali Fed. Un alt element care sprijina ipoteza unui impact relativ redus asupra Romaniei este dependenta scazuta de fluxurile externe de capital. Deficitul de cont curent al Romaniei de numai 2% din PIB in 2016 este sub cel al unor tari din Asia sau din America de Sud, cu economii care se finanteaza in dolari si care au beneficiat in trecut de valul de bani ieftini ca urmare a politicii monetare foarte relaxate din SUA. Cum la momentul respectiv (2009-2013) Romania nu a fost destinatara unor investitii de portofoliu sau a unor investitii straine directe ridicate, o ajustare a fluxurilor de capital va influenta economia locala intr-o maniera destul de redusa", a declarat Eugen Sinca, analist sef la BCR.

Cat investesc investitorii americani in obligatiunile Romaniei

Din punct de vedere geografic, investitorii din SUA au achizitionat in jur de 10-20% din fiecare emisiune de euroobligatiuni a statului roman din ultima vreme, a afirmat Eugen Sinca.

"Cum insa impactul deciziilor Fed trece dincolo de granite, este de asteptat ca un ciclu lent de majorare a dobanzii in SUA sa influenteze si comportamentul investitional din Europa si Asia. Tendinta de crestere a randamentelor la dolar si la euro va pune presiune pe costurile de finantare externa ale Romaniei si va face cu atat mai importanta mentinerea sub control a deficitului bugetar in 2017-2018", a avertizat analistul sef al BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri