Rata dobânzilor la credite va scădea, dar nu în acest an, o reducere semnificativă, care să aducă o ieftinire reală a creditării, urmând să aibă loc abia începând cu a doua parte a anului viitor, și asta în special la lei, este de părere Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România.

Prezent la conferința reConstruct Forum 2023, Adrian Codîrlașu a explicat faptul că mai întâi va trebui să ne uităm la ce vor decide marile instituții financiare centrale, cum sunt Rezerva Federală Americană (Fed) sau Banca Centrală European (BCE), cele care vor da tonul pentru toate celelalte bănci centrale naționale.

În opinia lui, de departe, cele mai importante decizii de politică monetară sunt cele luate de Fed, care va menține o rată de dobândă real pozitivă pentru a evita noi creșteri ale inflației americane.

„În prezent, dobânda Fed este mai mare decât inflația și va menține o dobândă real pozitivă, ceea ce înseamnă că va forța și celelalte bănci centrale să mențină o dobândă real pozitivă”, ne-a explicat vicepreședintele CFA România.

Prin urmare, acesta anticipează că vom vedea o inflație americană în scădere, dar băncile centrale vor coborî mai lent dobânzile.

Mai mult, reprezentantul CFA România spune că nu vom mai avea o dobândă cheie pentru dolar cum am avut între cele două crize, între cea subprime (2008) și pandemie (2020).

„Acea perioadă a fost ceva excepțional și nu vom mai avea așa ceva mulți ani de acum încolo. Prin urmare, vom avea o inflație (în SUA – n.r.) undeva la 4% și o dobândă cheie (la dolar – n.r.) între 4 și 5%”, ne-a mai spus Adrian Codîrlașu.

Adrian Codîrlașu - credite ipotecare

(sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu)

Ce se întâmplă cu dobânzile pentru creditele în lei

În cazul leului, potrivit lui Adrian Codîrlașu, în prezent avem dobânda de politică monetară impusă de BNR undeva la 7%. Rata inflației a început și ea să scadă, ajungând la circa 10,6%, iar analistul anticipează că va continua să scadă în acest an, astfel încât să ajungă la final de an undeva la 7-8%.

Ceea ce înseamnă, potrivit analistului, că, începând cu trimestrul I al anului viitor, BNR ar trebui să intre pe un ciclu de scădere a ratei de dobândă la creditele în lei. Abia atunci se va vedea în IRCC, rata aferentă pentru creditele pentru persoanele fizice.

Vicepreședintele CFA România spune că abia atunci va începe să scadă mai consistent. Este într-un proces de scădere, dar IRCC nu va scădea mult sub 6%, deoarece acest prag este facilitatea de depozit a băncii centrale. Și nu va scădea nici ROBOR sub 6%, când orice bancă privată poate plasa depozite la BNR la o dobândă de 6%.

Până când BNR nu scade dobânda cheie, pe care eu o anticipez la începutul anului viitor, nu vom vedea și o scădere a IRCC, ceea ce se va întâmpla la două trimestre cu reducerea ratei de dobândă. Adică, IRCC va avea parte de o reducere mai consistentă abia din a doua parte a anului viitor. Până atunci, va rămâne undeva între 5,85 și 5,92%”, ne-a mai spus Adrian Codîrlașu.

Creditele în euro vor avea dobânzi fi consistent mai mici

Pentru dobânzile în euro, BCE a crescut săptămâna trecută dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, adică a crescut de la 3,75% la 4%. Mai mult, traiectoria actuală arată că va mai fi majorată încă o dată, la 4,25%, cea mai mare dobândă la nivel comunitar din ultimii 22 de ani.

Vicepreședintele CFA România anticipează posibile creșteri ale dobânzii cheie a BCE, dar nu o vede ducându-se mai mult d 4,5%.

„Probabil anul viitor vom avea o reducere pe rată de dobândă și pentru creditele în euro și dolar. Pe leu avem deja ceva scăderi, dar vom vedea o reducere consistentă abia anul viitor. Ceea ce înseamnă că o ieftinire reală a creditelor imobiliare vom avea abia din a doua parte a anului viitor, iar asta pentru creditele în lei”, a mai spus Adrian Codîrlașu.

O veste importantă pentru cei care se împrumută în euro este aceea că dobânzile vor fi consistent mai mici decât la celelalte valute, cel puțin pe următorul ciclu economic.

Evident, specialistul atrage atenția asupra riscului ridicat de evoluția schimbului valutar, deoarece acesta poate avea un impact semnificativ în nivelul ratei lunare a unui credit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri