Dragos Paval, presedintele Dedeman, cel mai mare retailer specializat in bricolaj din Romania, a cumparat aproximativ 30% din actiunile Cemacon, la vanzare aflandu-se societatea de servicii financiare BRK Financiar Group si fondul finlandez KJK Fund, care au vandut in total 42,4% din actiunile detinute in cadrul producatorului de materiale de constructii din Cluj.

UPDATE: In cursul zilei de joi, Dedeman SRL, a anuntat achizitia a 33,057 de milioane de actiuni in cadrul Cemacon SA, reprezentand 28,9% din compania producatoare de materiale de constructii. Pretul platit de proprietarul Dedeman s-a ridicat la 10,2 milioane lei, potrivit unei raportari trimise Bursei de Valori Bucuresti.

BRK Financial Group a vandut 16,6 milioane de titluri Cemacon (CEON), echivalentul a 14,5% din capitalul Cemacon, in timp ce finlandezii de la KJK Fund au vandut 31,8 milioane de actiuni, reprezentand 27,9% din capital.

Potrivit unor informatii din piata, cel mai mare cumparator ar fi fost Dragos Paval, proprietarul Dedeman. Compania pe care o detine a reusit ca la finalul anului trecut sa depaseasca pragul de 1 miliard de euro in afaceri.

Surse din piata sustin ca achizitia a circa o treime din actiunile Cemacon de catre Dragos Paval are sens in conditiile in care evolutia celui mai mare producator de caramizi din zona Transilvaniei a fost una spectaculoasa.

“Este o companie restructurata integral, o companie cu credite sanatoase si care a reusit sa isi creeze un brand putenic la nivel local. Orice potential investitor intelege la randul sau potentialul de crestere al business-ului”, spun specialistii din piata.

Potrivit acestora, in eventualitatea in care Dragos Paval devine proprietarul pachetului de 30% din actiunile Cemacon, acest lucru nu ar trebui sa aiba legatura cu faptul ca Paval este proprietarul celui mai mare lant de magazine de bricolaj din Romania.

“Cand un investitor puternic decide sa cumpere Cemacon, orice proiect de dezvoltare al companiei devine posibil”, au incheiat acestia.

Fondul de investitii al familiei Pogonaru, printre cumparatori

Business Capital For Romania (BCFR), fond de investitii inregistrat in Olanda si controlat de BCR si Florin Pogonaru, a achizitionat de asemena 5,81 milioane de actiuni Cemacon, la pretul de 0,31 lei, reprezentand 5,08% din totalul actiunilor companiei. BCFR a platit astfel 1,81 milioane lei pentru pachetul de actiuni.

Pe lista celorlalti cumparatori se afla mai multe persoane care actioneaza concertat cu omul de afaceri Andrei Cionca si care impreuna au ajuns sa controleze 30,06% din Cemacon. Astfel, CIT Resources a cumparat 5,25 milioane actiuni, echivalentul a 1,62 milioane de lei (4,6%), Andreea Lacramioara Cionca Anghelof – 3 milioane de actiuni, echivalentul a 930.000 de lei (2,6%), Andrei Valentin Cionca – 725.000 actiuni, echivalentul 225.000 de lei (0,63%) si Teodora Catalina Godinca Herlea - 500.000 actiuni, echivalentul a 155.000 de lei (0,43%).

Restul actiunilor au fost achizitionate de catre omul de afaceri din spatele Dedeman. Contactat de catre wall-street.ro, Dragos Paval nu raspuns.

Ieri a fost publicata si lista candidatilor pentru un loc in Consiliul de Administratie al Cemacon, Dragos Paval fiind propus pentru un loc in board de catre CIT Resources, divizie a Casei de Insolventa Transilvania. Ceilalti doi candidati sunt Grigore Chis - propus de BRK Financial Group, si Rudolf Paul Vizental presedinte al CITR.

In momentul de fata, Consiliul de Administratie al Cemacon este format din 5 membri, reprezentati de actualul director general al companiei – Liviu Stoleru, Razvan Stefan Lefter (RSL Capital Advisors), Anca Manitiu (Consultanta Andrei&Andrei), Tiberiu Stratan, respectiv Ana-Barbara Bobirca.

Producatorul de blocuri ceramice Cemacon (CEON) a finalizat la finele anului trecut tranzactia de vanzare a doua terenuri din Zalau catre retailerul de materiale de constructii si bricolaj Dedeman. Cemacon a vandut companiei Dedeman doua terenuri in Zalau, unul de 22.211 de metri patrati si altul de 3.104 de metri patrati, ambele amplasate pe Strada Fabricii.

Valoarea tranzactiei a fost de 1,58 milioane euro fara TVA, adica 1,89 milioane euro cu tot cu TVA, la un pret de vanzare de 62,5 euro/mp fara TVA.

Cemacon este unul dintre cei mai mari producatori de caramizi din Romania, o piata pe care mai activeaza nume precum Wienerberger sau Brikston.

Actiunile Cemacon au crescut puternic miercuri pe Bursa de Valori Bucuresti, un titlu al producatorului de caramizi urcand cu 6,2%, pana la 3,591 lei/actiune. Avand in vedere aceasta cotatie, Cemacon este evaluata la 40,9 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri