Industria, sector care reprezinta aproape un sfert din economia romaneasca, a inregistrat in luna ianuarie 2017 o crestere de 5,8% fata de prima luna a anului trecut, ritm mult accelerat fata de cel atins in 2016, pe fondul avansului puternic al sectorului-cheie de prelucrare, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.

Industria romaneasca a inceput anul 2017 cu un avans solid, de 5,8%

Industria, sector care reprezinta aproape un sfert din economia romaneasca, a inregistrat in luna ianuarie 2017 o crestere de 5,8% fata de prima luna a anului trecut, ritm mult accelerat fata de cel atins in 2016, pe fondul avansului puternic al sectorului-cheie de prelucrare, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.

Pe sectoare, industria de prelucrare, cu contributia cea mai importanta in Romania, a produs in ianuarie cu 6,5% mai mult fata de aceeasi luna din 2016. De asemenea, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a avansat cu 3,7%, in timp ce industria extractiva si-a continuat declinul, inregistrand in ianuarie o scadere cu 7% fata de ianuarie 2016, potrivit News.ro.

Sprijin financiar substantial pentru producatorii de fructe si legume

Organizatiile europene ale producatorilor de fructe si legume vor beneficia de reguli mai simple, de o sarcina administrativa redusa si de un sprijin financiar mai substantial in perioadele de criza, datorita unor noi norme adoptate luni de Comisia Europeana.

In urma unei analize care a durat doi ani, realizata in cadrul initiativei in curs de desfasurare ”O mai buna legiferare” a Comisiei Juncker, regulamentul delegat actualizat si simplificat referitor la sectorul european al fructelor si legumelor va consolida rolul organizatiilor de producatori, sporind atractivitatea acestora pentru producatorii nemembri si imbunatatind, in acelasi timp, functionarea sistemului existent de gestionare a pietei, potrivit News.ro.

Numarul romanilor care au platit taxele si impozitele online s-a dublat in 2016

Plata taxelor si impozitelor cu cardul devine din ce in ce mai populara in randul romanilor, reforma ANAF si platforma online Ghiseul.ro fiind principalele motoare ale acestui obicei. Astfel, numarul romanilor care au platit anul trecut cu cardul taxe si impozite a crescut cu 50%, 370.000 de plati fiind facute online, dublu fata de anul anterior.

Plata taxelor si impozitelor cu cardul avanseaza rapid de la an la an. In 2016, romanii au realizat peste un milion de plati de taxe si impozite cu cardul, la ghiseele primariilor si online. Valoarea taxelor si impozitelor achitate cu cardul a crescut cu aproape 50%, anul trecut, la peste 360 milioane de lei, datorita dublarii numarului de plati online si extinderii retelei de acceptare, conform unui comunicat de presa emis de catre Visa.

Iluminatul festiv pentru Pasti, in jur de 175.000 de euro

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, ca iluminatul festiv de Pasti din centrul Capitalei, respectiv 1.300 de beculete, va costa aproximativ 175.000 de euro, explicand ca in ultimele luni s-au economist mai multe milioane de euro din mai multe contracte si sa se poate aloca ”o suma mica si pentru ca Bucurestiul sa fie ornat frumos de Pasti”.

”Iluminatul festiv, incluzand aici beculetele - in jur de 1.300, manopera si energia electrica – 175.000 de euro. Pai, un milion de euro l-am economisit de la Arena Nationala, vreo 5 milioane de la firmele de avocatura care se imbogateau pe bugetul Capitalei si multe alte zeci de milioane de euro pe care le-am economisit prin contracte cu Primaria Capitalei. Avand in vedere cat de multe economii am facut la buget in aceasta perioada, cred ca putem sa alocam o suma mica si pentru ca Bucurestiul sa fie ornat frumos de Paste", a afirmat Gabriela Firea, conform News.ro.

Parlamentul ar putea sa renunte cu totul la Legea gratierii

Presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, a declarat ca amendamentele propuse de el la proiectul Legii gratierii ar creste numarul condamnatilor eliberati cu aproximativ 1.500, fata de forma legii propuse de Guvern, dintre care 340 ar fi persoane condamnate pentru coruptie, ceea ce tot nu rezolva complet problemele din penitenciare, astfel incat nu este exclus ca Parlamentul sa renunte cu totul la aceasta lege.

"Impactul propunerii, asa cum a facut-o Guvernul, este de aproximativ 1.000 - 1.200 de persoane, care ar iesi din penitenciare. Impactul propunerilor, asa cum le-am facut eu, este undeva la 2.700. (...) Tot n-am rezolva problema intr-o proportie semnificativa. Daca vreti, scadem cei 340 de corupti care vor ramane in penitenciar (...) si atunci vom analiza care este eficienta unei asemenea masuri. Nu e exclus sa renuntam cu totul la legea gratierii daca ea nu produce niciun fel de impact, nu ajuta in niciun fel societatea sa scape de acea amenda (de la CEDO - n.r.)", a declarat presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae, potrivit News.ro.

Castigul mediu net din Romania a coborat in ianuarie la 2.300 de lei

Castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a scazut cu 2,3%, sau 54 lei, in luna ianuarie fata de nivelul din luna precedenta, pana la 2.300 lei (511 euro), insa ritmul anual de crestere a accelerat puternic, la 18,4%, de la 11,4% in decembrie, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Ritmul anual de crestere a salariilor inregistrat in ianuarie 2017 este unul record dupa noiembrie 2008.

In decembrie 2016, castigul salarial mediu net a ajuns la 2.354 lei (521 euro), nivel record-istoric, dupa un avans de 11,4% fata de decembrie 2015. Si castigul mediu brut a atins in decembrie 2016 un nivel-record, de 3.257 lei (721 euro), scrie News.ro.

City Insurance si Asirom au cele mai mari intarzieri la plata daunelor pe polite RCA

City Insurance si Asirom au inregistrat, in prima jumatate a anului 2016, cele mai mari intarzieri la platile in dosarele de dauna si au cel mai mare procent de dosare in care platile au fost efectuate peste termenul legal de 10 zile, de peste 80% in cazul primei companii, potrivit unei analize a platilor RCA in primele sase luni din 2016, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata. Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins au intrat in proceduri speciale impuse de catre ASF, potrivit News.ro. In urma intrarii in procedura de faliment a Carpatica Asig, in iulie 2016, pe piata RCA au ramas doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri