Pana la reluarea discutiilor cu Posta Romana, Patria Bank analizeaza mai multe parteneriate pentru a-si creste prezenta in urbanul mic si rural si va incepe un program pilot denumit "Retail Hub", prin care vizeaza parteneriate pe zona de incasari de rate, dar si intelegeri cu retaileri si lanturi de farmacii.

"Exista in continuare multe provocari (si resurse necesare pe masura) care fac penetrarea mediului rural inca dificila, dar cred ca momentul de start nu este departe si vom fi in continuare promotorii inluziunii si suntem optimisti ca vom trece in curand si la fapte. Avem in proiect cresterea prezentei in zona de urban mic si rural si in curand vom da startul unui program pilot, "Retail Hub", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Horia Manda, managing partner-ul Axxess Capital, vehiculul de investitii care detine aproape 80% din Patria Bank.

Programul "Retail Hub" presupune prezenta in mediul rural prin agenti de vanzari, parteneriate pe zona de incasari rate cu PayPoint, Westaco Express, Payzone, CNPR, parteneriate cu retaileri mici prezenti in zonele respective, cu retaileri ce dispun de o retea nationala, cat si cu lanturi de farmacii.

De asemenea, banca analizeaza si introducerea unor programe de educatie financiar-bancara in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România.

Expunerile neperformante vor ajunge la 10% in 2018

Dupa ce Manda a facut publice planurile bancii de a-si dubla in mod organic cota de piata in 4-5 ani si de a trece pe profit in 2018, bancherul de investitii a detaliat in interviu cum ar trebui sa evolueze in urmatoarea perioada principalii indicatori la care se uita investitorii din banci.

Astfel, la nivelul eficientei activitatii bancare, raportul cost/venituri ar trebui sa coboare in termen de 2 ani la circa 79%, de la un nivel de 116% in prezent (consolidat pe cele doua banci implicate in fuziune).

Pe de alta parte, cea mai mare problema a sistemului bancar local dupa anii de criza, expunerile neperformante, a afectat profund si Banca Carpatica, "care se gasea intr-o situatie extrem de precara din punct de vedere al nivelului creditelor neperformante la momentul preluarii, in martie 2016".

Daca la nivelul sistemului a fost vizibil un amplu proces de curatare a bilanturilor in ultimii 2 ani, ceea ce a coborat rata creditelor neperformante la o medie de 9,36%, acest proces a inceput mai tarziu in cazul Carpatica, odata cu asumarea conducerii executive a operatiunilor,.

"In paralel cu acest proces, in ultimele 6 luni ale anului 2016, am inregistrat si un succes remarcabil in recuperarea unor valori importante din acest portofoliu (de credite neperformante - n.r.). Pentru anul in curs vom continua acest proces de curatare, dar si de recuperare, si anticipam un rezultat net pozitiv substantial din aceste operatiuni. Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue si in 2018, dar intr-un ritm mai putin intens, anticipand un nivel al expunerilor neperformante (NPE) de 10% pentru al doilea semestru din 2018", a precizat Manda.

Costurile de fuziune si restructurarea, reflectate aproape integral in rezultatele bancii

Potrivit lui Manda, costurile legate de fuziunea dintre cele doua banci (Banca Comerciala Carpatica si Patria Bank) s-au ridicat la peste 2 milioane de euro, dar aproximativ 70% au fost deja reflectate in conturile de profit si pierderi pe anul 2016 ale celor doua banci. Restul cheltuielilor cu operatiunea de fuziune a fost suportat in prima parte a anului 2017 si doar 9% din total va impact pana la finalul anului contul de profit si pierderi al Patria Bank.

Cea mai mare parte a costurilor de fuziune sunt la acest moment reflectate in performanta financiara a Patria Bank si nu va afecta semnificativ rezultatele perioadelor viitoare.

Din cele peste 2 milioane de euro, aproape jumatate reprezinta costuri obligatorii aferente procesului de fuziune, precum audituri, evaluari, taxe si costuri aferente transferului proprietatilor imobiliare si garantiilor in cadrul fuziunii si de publicitate legala a acestor transferuri, etc.

Restul au fost costuri de integrare a sistemelor si de retentie a personalului, la care s-au mai adaugat si o serie de investitii in sisteme si tehnologie.

In contextul fuziunii, banca rezultata a inceput si un proces masiv de restructurare si eficientizare a activitatii, care s-a reflectat in optimizarea retelei de distributie si a numarului de angajati. Astfel, din toamna, oficialii bancii se asteapta sa ramana 85 de unitati, in scadere de la peste 110, iar numarul total de angajati sa coboare spre 850, de la peste 1.000 in prezent.

"O serie de optimizari vor avea loc in cadrul retelei de distributie si in randul angajatilor centralei pana la inceputul toamnei, urmarind asezarea bancii pe un model simplificat care va permite un proces decizional mai rapid, eliminarea proceselor dublate si, in general, o performanta sporita. In plus, urmarind evolutia din ultimii ani si potentialul local, o serie de unitati vor fi inchise vara aceasta, un numar relativ mic de clienti fiind afectati, clienti cu care ne dorim sa continuam colaborarea si carora le oferim alternative de tranzactionare la distanta (prin internet banking) si oferte competitive pentru produsele pe care le detin. Ne dorim sa ramanem in continuare o banca aproape de clientii din toata tara si vom continua sa fim prezenti in peste 67 de localitati, cu o retea de vanzare si servisare care include atat prezenta fizica prin unitati si puncte de lucru, cat si prin forta de vanzari mobila", a explicat Horia Manda.

Ce se intampla cu Patria Credit IFN dupa vanzarea unei bucati din portofoliu catre banca

In ceea ce priveste Patria Credit IFN, primul pariu facut de Manda in bancarizarea mediului rural, care s-a dovedit una dintre cele mai profitabile afaceri din segment (ROE de peste 17%), ramane o institutie separata de banca, pastrandu-si fluxurile, produsele specifice si forta de vanzari prezenta in zonele rurale si urbane mici.

Totusi, in baza unor sinergii suplimentare cu banca, vor exista proiecte comune Patria Bank – Patria IFN.

"Patria Credit va continua sa fie foarte importanta pentru noi, in primul rand pentru a continua misiunea de finantare rurala si angajamentul nostru pentru zona rurala. La nivel investitional este una din subsidiarele profitabile ale bancii, insa fara a avea deocamdata o pondere importanta in activele sau veniturile bancii", a subliniat Manda.

In prezent, portofoliul de credite al Patria IFN se apropie de 10 milioane de euro si, desi activitatea s-a redus ca urmare a transferului de portofoliu, ea genereaza dividende pentru Patria Bank, iar pentru acest an Patria Credit IFN are in buget un profit net de 443.000 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri