Procesul de dezinflatie din Romania nu va cunoaste progrese notabile in urmatoarea perioada din cauza cresterii puternice a consumului si a majorarii in viitorul apropiat a preturilor administrate, se arata in raportul privind pietele emergente, publicat marti de Citigroup.

"Suntem sceptici cu privire la viitorul procesului de dezinflatie", noteaza analistul Citigroup pentru Romania, Iwona Pugacewicz-Kowalska, informeaza NewsIn. Inflatia se va situa la sfarsitul anului curent la nivelul de 6,7%, in timp ce anul urmator este asteptata o inversare de tendinta, astfel ca inflatia va ajunge la 8,3%, conform Citigoup.

Deficitele externe vor cunoaste o adancire in perioada urmatoare, din cauza consumului puternic, insa investitiile straine directe vor acoperi aceste dezechilibre, sustine analistul bancii americane. De asemenea, investitiile straine si expansiunea cheltuielilor guvernamentale vor conduce la o crestere economica sutinuta, alaturi de o cerere interna crescuta, se arata in analiza Citigroup.

Produsul intern brut (PIB) va creste cu 7,6% anul acesta, iar anul urmator ritmul va fi de 7%, o incetinire urmand a se produce peste doi ani, cand cresterea economica va ajunge la 5,5%, conform bancii americane.

In ceea ce priveste climatul politic, raportul precizeaza ca actuala coalitie guvernamentala este prea slaba pentru a face reforme structurale de substanta, ceea ce l-ar putea determina pe presedintele Traian Basescu sa forteze alegerile anticipate, insa, aceasta probabilitate este slaba, sustine Citigroup.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o crestere economica de 7,1%, pentru 2007 de 6,9%, urmand ca in anii 2008 si 2009 PIB-ul sa creasca cu 6,7%, respectiv 6,6%. Inflatia va atinge in acest an nivelul de 5,5%, potrivit CNP, insa oficiali ai bancii centrale au afirmat recent ca inflatia va scadea sub limita de 5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri