Greii business-ului romanesc si-au consolidat pozitia pe piata in ultimii 10 ani, insa de doi ani incoace au sistat investitiile importante in asteptarea unui climat mai favorabil. Desele modificari in taxarea muncii si a profiturilor, cresterea inflatiei si majorarea dobanzilor, precum si instabilitatea politica sunt principalele motive pentru care companiile au adoptat pozitia de asteptare, sustine Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Finaciar-Bancari (AAFBR).

Acesta a analizat situatiile financiare aferente tuturor companiilor active in Romania care inregistreaza venituri mai mari de un milion de euro pentru perioada 2008-2017. Companiile din acesta categorie, desi reprezinta doar 4% din totalul mediului de afaceri, concentreaza 84% din totalul veniturilor inregistrate de toate companiile active in Romania, 61% din totalul locurilor de munca si 74% din nivelul activelor imobilizate corporale.

“Companiile mari active in Romania au inregistrat o evolutie foarte buna in ultimul deceniu: nivelul consolidat al veniturilor, profiturilor si numerarului aproape ca s-a dublat, creantele sunt colectate mai rapid iar stocurile sunt mult mai diversificate decat media inregistrata la nivelul mediului de afaceri. In ciuda acestei evolutii favorabile dezvoltarii, companiile mari manifesta o atitudine conservatoare in ultimul an”, explica Iancu Guda in analiza postata pe blogul sau.

Potrivit acestuia, lipsa de predictibilitate pe termen lung din cauza modificarilor dese ale taxarii muncii si a profiturilor, cresterea inflatiei si majorarea dobanzilor, precum si instabilitatea politica au alimentat mult conservatorism in randul companiilor mari pe parcursul anului 2017, care au preferat sa-si amane proiectele de investitii pe termen lung in asteptarea unui cadru macroeconomic mai stabil.

Firmele mari musca tot mai mult din business-urile mici

In termeni de cifra de afaceri, companiile din categoria analizata au ajuns, la finalul anului 2017, la un nivel de 1.158 de miliarde de lei, aproape de doua ori mai mult comparativ cu finalul anului 2008, respectiv 640 de miliarde de lei. Acestea concentreaza 86% din veniturile consolidate la nivelul intregului mediu de afaceri la finalul anului 2017, comparativ cu 74% la finalul anului 2008.

“Polarizarea prin concentrarea veniturilor in randul firmelor mari reflecta diminuarea paturii de mijloc si scaderea competitivitatii generale a mediului de afaceri activ in Romania”, apreciaza Guda.

Si profiturile societatilor analizate au crescut semnificativ in ultimii 10 ani, de la un total de 17 miliarde de lei la un profit net consolidat de 46 de miliarde de lei.

Insa, din profiturile inregistrate, cel putin in ultimii doi ani, companiile au preferat sa acorde dividende, in loc sa reinvesteasca profitul, pe de o parte pe fondul reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% si in contextul incertitudinii privind evolutia viitoare a taxarii dividendelor.

In aceste conditii, investitiile in derulare in 2017 se situeaza sub cele din 2008. “Companiile cu venituri peste un milion de euro au inregistrat la finalul anului 2017 o pondere a activelor imobilizate in totalul activelor de doar 44%, semnificativ sub nivelul inregistrat acum zece ani, respectiv 61%”, subliniaza Iancu Guda.

Termene de plata mai scurte pentru companiile mari

In schimb, in cazul acestor companii, durata medie de colectare a creantelor (incasarea facturilor -n.r.) a scazut la 69 zile pe parcursul anului 2017, comparativ cu 100 de zile in anul 2012, in conditiile in care media inregistrata la nivelul intregului mediu de afaceri in anul 2017 a fost de 112 zile.

“Analizand evolutia companiilor mari din ultimul deceniu prezentata in acest articol, concluzionez faptul ca cei bogati s-au imbogatit si mai mult, dar sunt mai debusolati si conservatori in ultima perioada”, a adaugat economistul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri