Situatia companiilor in Romania s-a deteriorat in ultimii 10 ani. Per total, o duc mai bine, dar firmele mici, care sunt majoritare, au saracit, iar cele mari s-au imbogatit. Acesta este contextul in care autoritatile anunta majorarea salariului minim pe economie, chiar diferentiat in functie de vechime si studii. Astfel, statul va impinge multe firme in economia subterana, spune Iancu Guda, presedinte AAFBR.

Aproximativ 94% din firmele din Romania sunt microintreprinderi (au venituri sub un milion de euro anual), iar acestea concentreza doar 14% din veniturile totale. Ponderea este in scadere de la 26% in 2008.

Mai mult, in cazul companiilor mari, eficienta muncii a crescut in acesti 10 ani. Firmele mari genereaza venituri mai mari per angajat pentru ca s-au automatizat, s-au tehnologizat, si-au imbunatatit logistica etc. In schimb, firmele mici au inregistrat un venit stabil pe angajat in cei 10 ani analizati.

Cu 5% impozit pe dividende, este mai ieftin sa ii dai angajatului banii in plic

“Cum sa gestioneze o microintreprindere cresterea salariului din pix peste mai putin de o luna, cand venitul per angajat este stabil. Normal ca au nevoie de economie subterana. Da! Nu exploateaza economia subterana, au nevoie de economie subterana ca supapa de supravietuire. Asta facem prin impredictibilitate - incurajam economia subterana. Cu un capital platit cu 5% pe dividende (impozit -n.r.) este foarte usor sa-i dai angajatului banii in plic, decat sa platesti 72% pe salariul declarat pe cartea de munca. Si apoi ne plangem ca avem economie subterana. Pai normal: suprataxam munca, subtaxam capialul, cu impredictibilitate pe taxe si pe salarii si... acolo se ajunge”, a explicat Iancu Guda.

Acesta sustine ca in cazul unei recesiuni, mediul de afaceri este mai vulnerabil decat in 2008 pentru ca sunt mai putine firme, mai indatorate, cu capital de lucru negativ si mai interconectate.

“Cand vine primul soc, parerea mea este ca se propaga o contagiune mai rapida. Daca in 2008 - 2011 nu a fost vina noasatra, a fost un puternic soc extern (dar nici noi nu am fost pregatiti), acum ne-o facem cu mana noastra: indatorarea mediului de afaceri a crescut in contextul decapitalizarii, avand in vedere ca dividendele platite in 2016 au insumat cat in 9 ani anteriori, iar in 2017 dublu fata de cat au fost in 2016. Problema este ca din 3 lei distribuiti, doar 1 s-a intors in companie. Ce s-a intamplat? Firmele s-au indatorat pana la un gard de indatorare de 74%”, a subliniat economistul citat.

Mai mult, firmele se imprumuta mai degraba de la furnizori (termenele de plata la firmele mici au crescut pana la 200 de zile), pentru ca e usor si gratis, si mai putin de la banci, unde e mai complicat si costa, ceea ce face ca gradul de dependenta dintre ele sa fie tot mai mare.

“Azi o companie ia 3 lei de la furnizor si 1 leu de la banca. Creditele acordate de banci companiilor au insumat 105 miliarde de lei la finalul lui 2017, iar suma tuturor creantelor s-a ridicat la 323 de miliarde de lei”, a mai spus Iancu Guda.

Care este definitia antreprenorului roman?

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Numarul companiilor a scazut de la aproximativ 700.000 in 2008 la 500.000 (la doua companii iesite, a intrat doar una). Astfel, varsta media e companiilor romanesti este de 10 ani, la jumatate fata de Polonia, ceea ce inseamna ca nu au timp sa se maturizeze.

In acelasi timp, Romania a avut, in ultimii 10 ani, cele mai multe insolvente din regiune (40 la 1.000 de companii active, fata de media regionala de 11 la 1.000 de companii active).

In schimb, avem foarte putine firme la 1.000 de locuitori (23, depasim doar Serbia, care are 19)

Jumatate din companiile actuale sunt infiintate dupa 2010, asa ca nu au trecut printr-o recesiune, iar cele mai multe sunt infiintate “dupa ureche”.

“Din pacate, spiritul antreprenorial si-a aratat spiritul de turma. Uitandu-ma la numarul de noi companii inmatriculate, foarte multe au fost infiintate pe val, pe expansiune, care apoi o duc foarte prost. Din pacate, din puntul meu de vedere, definitia antreprenorului roman este: speculant, oportunist, cu comportament de turma. Daca te infiintezi pe expansiune, activele sunt scumpe, dobanzile sunt ridicate iar concurenta este mare. Companiile infiintate pe recesiune, pe punctul de minim, sunt cele mai puternice. S-au infiintat atunci cand nu prea multi indraznesc, concurenta este redusa, activele subevaluate, donbanzile sunt mici. 2011, 2012, 2013 - cele mai puternice companii infiintate in ultimii 10 ani acolo sunt. 70% au inregistrat profit de 4-5% anual”, a subliniat Guda.

Statul, exemplu de neurmat pentru firme

Insa nici statul nu da un exemplu pozitiv de conduita in afaceri. Economia a crescut enorm in 2007 si 2008, dar apoi a stat 6 ani pe loc. “Suntem iepurele care da un sprint si apoi gafaie 6 ani sa-si revina. Polonia a crescut cu 2, 3 ,4% constant pentru ca lucreaza anticiclic. Noi lucram prociclic, fiscal si antreprenorial. Per total, am crescut cu 28% in ultimii 10 ani. Culmea, riscul companiilor e mai mare, la granita dintre risc mediu si foarte mare”, a puntat Guda.

In acest context, investitiile scad, ajungand la un minim in 2017, fie ca vorbim de investitiile private sau ale statului (in anul cu cea mai mare crestere economica de la criza incoace).

Care este semnalul care anunta recesiunea? Stocurile companiilor mari au crescut foarte mult. “Din punctul meu de vedere, este un semnal puternic anticipativ de apropiere de recesiune. Cand stocurile sunt la maxim istoric, ca acum, suntem pe podis, sus”, a avertizat economistul.

El a demolat si mitul potrivit caruia companiile fac profituri uriase in Romania, dar isi platesc foarte prost angajatii.

“Unii spun ca in Romania se face un randament al capitalului de 36%, dublu fata de media din Europa. Saracii cei de la BMW, nu stiau ca pot sa isi creasca banii in Romania de 5 ori in 5 ani si s-au dus la unguri. Nu mai zic de Skoda - se duce fie in Bulgaria, fie in Turcia, habar nu au ca pot sa isi creasca banii de 5 ori in Romania. Realitatea este ca randamentul capitalului in Romnaia nu este 36% ci de 11,6% (pe ultimii 10 ani). Si doua treimi din acest randament vin din indatorare, nu din profit operational sau din rotatia activelor (nu profiturile sunt mai mari, capitalurile proprii sunt mai mici, pentru ca datoriile la noi sunt mai mari)”, a explicat Iancu Guda.

Potrivit acestuia, daca randamentele erau atat de mari in Romania, “aveam coada la investitii strine, dar ele scad anul acesta, si aveam multe companii, dar avem cele mai putine dupa Serbia la 1000 de locuitori”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri