Romania nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste accesul muncitorilor din tarile membre UE pe piata interna a muncii, dar deocamdata tendinta este favorabila liberalizarii, a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

"Guvernul Romaniei trebuie sa ia aceasta decizie pana la sfarsitul lunii martie, dar din discutiile care au existat pana acum tendinta este favorabila liberalizarii. Decizia de a liberaliza accesul pentru muncitorii din UE implica factori economici, politici si diplomatici de care se va tine cont. Purtam discutii in acest moment cu Ministerul Integrarii si cu Ministerul de Externe, dar propunerea trebuie sa vina de la Ministerul Muncii", a spus Gheorghe Barbu, citat de NewsIn.

Potrivit ministrului muncii, exista posibilitatea ca Romania sa pastreze permisele de munca pentru anumite tari care la randul lor restrictioneaza accesul romanilor. "Nu este vorba de o razbunare, Romania are dreptul sa opteze pentru reciprocitate in cazul tarilor care ne impun restrictii, iar in acest caz deciziile vor trebui sa fie separate pentru fiecare stat membru care la randul sau a impus masuri tranzitorii", a precizat ministrul.

Pana la sfarsitul lunii martie, cand Romania va lua o decizie in ceea ce priveste liberalizarea accesului muncitorilor din UE pe piata interna a muncii, cetatenilor din statele care au anuntat masuri tranzitorii privind accesul romanilor la munca li se va aplica in continuare legislatia in vigoare privind permisele de munca, respectiv legea 203/1999. in statele membre UE care au anuntat ca nu vor impune restrictii privind libera circulatie a lucratorilor romani de la 1 ianuarie 2007 muncitorii romani nu vor mai avea nevoie de permise de munca.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Erste: Economia românească se va contracta cu 4,7% anul acesta
Setari Cookie-uri