Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri va realiza, din prima parte a anului viitor, controale la firmele care au castigat bani prin programul Start-Up Nation 2018, pentru a verifica unde au fost folositi banii si daca au fost pastrate locurile de munca din proiectul initial, a declarat ministrul de resort, Virgil Popescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.

"Cu certitudine va spun ca voi trimite controale sa vad si eu exact pe ce s-au cheltuit banii pe acest faimos program 2018 de succes, poate ca asa este, poate ca e bine, dar vrea va vad ca aceia care au luat punctaje suplimentare cu 4, 5, 6, 10 salariati ii mai si tin. Pentru ca una este sa ai o afacere de succes si sa fii corect si alta este sa maresc numarul de angajati si sa obtin un punctaj suplimentar. Vom face o evaluare clara a tuturor programelor Start-Up Nation in prima parte a anului viitor, pentru ca vreau sa prezint tuturor ceea ce s-a intamplat. Daca vor fi probleme, le voi prezenta, daca nu, voi spune ca nu au fost probleme cu Start-Up Nation 2018", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, exista foarte multe proiecte scoase la vanzare pe internet, ceea ce arata ca scopul programului guvernamental, de a crea o generatie de antreprenori, nu a fost atins.

"Nu poate sa ma faca pe mine nimeni sa cred ca este un program de succes, in conditiile in care OLX este plin de vanzari de proiecte pe Start-Up Nation. Deci daca ai asa ceva, eu ii spun simplu: risc reputational. Nu poti sa-ti faci un proiect si apoi sa-l vinzi. Inseamna ca n-ai crezut in acel proiect, ca nu vrei sa-l faci, ca nu si-a atins scopul. Daca scopul era sa porneasca un business si acel business sa mearga mai departe, acela trebuie sa fie scopul. Nu sa merg sa-l vand imediat. Deci eu nu cred in proiecte care se vand pe OLX si foarte multe proiecte - si o sa urmarim la aceasta evaluare - au fost facute de persoane care aveau o companie cu mai multi salariati si au transferat o parte din salariati pe o noua companie. Daca s-a intamplat si acest lucru, din nou nu mi se pare ca obiectivul Start-Up Nation a fost atins", a sustinut Popescu.

Ministrul a precizat totusi ca programul va continua cu o noua editie anul viitor.

"Vom avea si in bugetul viitor, nu am terminat negocierile cu ministrul de Finante si de-asta nici nu am iesit public sa anunt ce se va intampla, dar cu certitudine vom lansa si anul viitor un program Start-Up Nation si vom face plati pentru proiectele vechi. Noi ne dorim un alt tip de Start-Up Nation, care sa fie orientat catre performanta antreprenoriala, catre inovare, catre IT. Poate ca ii vom spune Start-Up Tech Nation, o sa vedem cum. Oricum, vom lansa un program in cursul anului viitor. Dar primul lucru pe care il vom face anul viitor este sa incepem evaluarea proiectelor de start-up, ca sa vedem si noi exact unde sunt", a mai spus Popescu.

El a amintit ca, la preluarea mandatului, nu exista niciun ban alocat proiectului Start-Up Nation din bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

"Cand am venit in minister, in 4 noiembrie, bugetul vechiului Minister al Mediului de Afaceri la Start-Up Nation era zero. Am intrebat de ce, iar cei din minister mi-au adus hartii. Am vazut cu ochii mei cum in august, inaintea rectificarii din august, domnul ministru Oprea a renuntat, sub semnatura, la 100 de milioane de lei credite de angajament, ceea ce i-ar fi dat posibilitatea sau ne-ar fi dat noua posibilitatea sa putem porni un alt program Start-Up Nation 2020 cu credite de angajament. Si am vazut cum cele 200 si ceva de milioane credite bugetare au disparut la rectificare. Practic a ramas cu zero lei pe capitolul Start-Up Nation in 4 noiembrie", a afirmat Popescu.

El a mai spus ca a discutat problema cu ministrul Finante si a obtinut 300 de milioane de lei, suma suficienta pentru a onora cele aproximativ 1.500 de cereri, care au fost depuse pana la ora actuala.

"Cei care au depus cererile erau disperati, pentru ca luasera credite bancare, bancile sunau, riscau sa-si piarda afacerea, sa le ia utilajele inapoi sau ce au cumparat ei. Nu poti sa dai drumul la un program si sa-l lasi fara bani in august si sa te gandesti "lasa, ca venea o rectificare si puneam banii inapoi". Pai de ce nu i-ai lasat acolo? Lasa-i acolo din august si faceai platile. De ce sa sperii oamenii asa? Am venit si am rezolvat aceasta problema", a precizat ministrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri