Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a anuntat ca investitia in reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda va ajunge la 2,2 miliarde de euro si va fi gata in sase ani.

Potrivit ministrului, reactoarele 3 si 4 vor fi construite printr-un parteneriat public-privat, 12 firme, majoritatea dintre acestea fiind straine sau romanesti cu capital strain, manifestandu-si deja intentia de a participa la investitie.

"Investitorii vor acoperi 30% din finantare, adica 700 milioane de euro insa nicio firma nu va contribui cu mai putin de 50 milioane de euro. Statul roman va asigura restul finantarii, printr-o emisiune de obligatiuni catre institutiile bancare internationale. Administratorul reactoarelor va fi Nuclearelectrica", a declarat ministrul Vosganian, aflat in vizita la Iasi, dupa cum precizeaza NewsIn. Acesta a adaugat ca printre investitori care si-au manifestat deja interesul se numara ALRO Slatina, E.ON sau Electricite du France.

Vosganian a precizat ca proiectul de hotarare de Guvern pentru realizarea investitiei este intocmit si semnat, urmand a fi adoptat intr-o sedinta viitoare a Executivului. "Dupa adoptarea hotararii, firmele vor afla conditiile in care pot participa la investitie. Fiecare investitor va fi actionar, cu ponderea data de valoarea investitiilor. Firmele participante nu vor primi dividende ci vor avea dreptul de a cumpara curent electric la pretul de productie”, a explicat ministrul economiei.

Potrivit lui Vosganian, investitia va fi finalizata in 2014 iar centrala va avea o putere instalata de 1450 Mw/h si o productie anuala de 10 Tw/an.

“Cu tot cu reactoarele 3 si 4 vom produce 20 Tw/an. Energia nucleara va furniza 28 la suta din productia nationala de electricitate. Romania ar putea deveni o putere energetica regionala”, a mai spus ministrul Vosganian.

Cat priveste reactorul 2 al centralei nucleare, Vosganian a precizat ca acesta va fi pornit pe 25 aprilie iar pana la sfarsitul anului va functiona la capacitate maxima.