Romania va avea, din 2009, un sistem electronic de monitorizare si control al produselor accizabile (tutun, alcool, uleiuri minerale), ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a introduce un astfel de sistem in toate statele membre, informeaza un comunicat al ANAF.

Sistemul de control al miscarii produselor accizabile, Excise Movement Control System, (EMCS) le va permite atat administratiilor fiscale din statele membre, cat si comerciantilor sa obtina informatii in timp real despre miscarea marfurilor accizabile.

Prin EMCS, declararea si monitorizarea miscarilor de produse accizabile intre statele UE se va face electronic, iar procedurile bazate pe hartii vor fi eliminate. Documentele administrative de insotire (DAI) vor fi inlocuite cu documente procesate electronic. DAI in format electronic vor fi inregistrate in timp real si vor fi validate de catre administratiile statelor membre. Destinatarul va completa, la randul sau, un raport de receptie electronic, care va fi transmis catre expeditor pentru inchiderea circuitului.

In EMCS vor fi inregistrati aproximativ 100.000 de producatori, comercianti si importatori de produse accizabile. Numarul de de transporturi de marfuri accizabile este de patru milioane anual, iar valoarea accizelor este de ordinul miliardelor de euro.

Proiectul va fi realizat in mai multe etape, fiind necesare reglementari privind specificatiile de ordin procedural si tehnic, modificari legislative, dezvoltare de software, stabilirea unei retele comune de comunicatii securizate, precum si campanii de informare a companiilor din domeniu.

Finantarea EMCS se va realiza atat din fonduri comunitare, cat si din fonduri nationale. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va organiza activitati de informare a operatorilor de produse accizabile, in prima perioada a anului 2007.