Preturile energiei electrice si gazelor naturale nu vor creste in acest an cu mai mult de 1-2 procente peste rata inflatiei, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.
"Noi dorim ca, in 2007, populatia sa sufere cat mai putin din cauza cresterii preturilor la utilitatile publice. Cresterea preturilor la energie electrica si gaze naturale va fi de cel mult 1-2 procente fata de rata inflatiei", a spus Vosganian, citat de NewsIn. Acesta a mai aratat ca pretul gazelor naturale nu ar trebui sa creasca in acest an cu mai mult de 7-8% si prin interventia ministerului, majorarea de pret nu ar trebui sa fie mai mare de 5-6%.

Vosganian a adaugat ca nu este de acord cu introducerea unei taxe pe kilometrul de retea de distributie gaze naturale pentru ca aceasta ar duce la scumpirea gazelor. "Atata vreme cat voi fi ministru, nu voi baga taxe care sa creasca preturile la gaze sau la energie", a punctat oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Potrivit acestuia, Ministerul Administratiei a solicitat MEC ca incasarile din redeventele platite de distribuitorii de gaze sa fie transferate de la bugetul de stat la bugetele autoritatilor locale. Vosganian a subliniat ca va discuta aceasta propunere cu ministrul finantelor publice.

Secretarul de stat pentru autoritati locale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Nicu Teoader, declara, la finele lunii ianuarie, ca taxa pe kilometrul de retea de distributie gaze naturale ar putea intra in vigoare la 1 iulie.

Teoader arata ca MAI are doua propuneri pe care le va prezenta MEC. Prima se refera la transferul redeventelor incasate de MEC catre MAI, iar cea de-a doua la introducerea unei taxe pe kilometrul de retea, combinata cu o taxa pe consumatorul final.

Secretarul de stat din MAI anunta inca de anul trecut ca va introduce taxa pe kilometrul de retea de distributie de gaze naturale.

La inceputul lunii noiembrie, Teoader declara ca autoritatile locale ar putea percepe, de la 1 ianuarie 2007, distribuitorilor de gaze o taxa de 2 euro/metru pentru utilizarea domeniului public, ceea ce va aduce incasari suplimentare de circa 64 milioane euro anual, bani ce se vor regasi si in facturile populatiei. Oficialul adauga ca aceasta taxa va fi unica la nivel national si se va percepe anual. Potrivit secretarului de stat, banii stransi din perceperea taxei vor fi utilizati exclusiv pentru acoperirea diferitelor nevoi ale sistemului de termoficare sau pentru acordarea de ajutoare suplimentare de incalzire populatiei aflate in dificultate.

Reteaua de distributie a Distrigaz Sud masoara circa 14.200 de km, in timp ce la Distrigaz Nord ajunge la 17.600 de km. Un calcul simplu arata ca de la cei doi distribuitori, autoritatile locale ar putea incasa aproximativ 63,720 milioane de euro, in conditiile unei taxe de 2 euro/metru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri