Romania va atrage un volum mai mic de investitii straine directe anul acesta fata de 2006, in absenta privatizarilor masive caracteristice anilor anteriori, a spus Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), pentru The Money Channel.

Investitiile straine vor scadea, probabil pana la nivelul de 7,6 miliarde euro, de la 9,1 miliarde euro inregistrate in 2006, a precizat Ghizdeanu. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat nivelul investitiilor straine directe pentru 2006 la data de 15 februarie, in cifre preliminare.

"Prognoza are la baza faptul ca in 2007 nu vom mai avea o investitie masiva de tipul celei de la Banca Comerciala Romana (BCR)", a declarat Ghizdeanu ulterior intr-un interviu acordat agentiei NewsIn. "Estimam ca privatizarile vor aduce circa un miliard de euro in acest an".

Diferenta necesara finantarii deficitului de cont curent anul acesta va proveni din fondurile structurale europene, a explicat Ghizdeanu. in 2006 investitiile straine directe au finantat 91% din deficitul de cont curent de 9,97 miliarde euro, potrivit BNR.

Potrivit estimarilor CNP, deficitul de cont se va situa anul acesta la 11,92 miliarde euro, in crestere cu 19% fata de 9,97 miliarde euro inregistrate in 2006. in 2007, dificitul de cont curent va atinge 10,4% dintr-un produs intern brut (PIB) estimat la 390,7 miliarde lei, estimeaza CNP. Anul trecut, deficitul de cont curent a reprezentat 10,3% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Investitiile straine directe in Romania au scazut cu peste 10%