Salariul mediu net a scazut cu 16,5 % in luna ianuarie

Castigul salarial mediu nominal brut, inregistrat in prima luna a anului, a fost de 1232 lei (aproximativ 360 de euro), cu 16,8% mai mic fata de luna precedenta, informeaza INS.

Castigul salarial mediu nominal net s-a aflat pe acelasi trend descrescator, acesta situandu-se la nivelul de 918 lei (270 de euro), in scadere fata de luna precedenta cu 16,5 procente, mai exact cu 181 lei.

Reducerea veniturilor salariale din ianuarie a fost cauzata de politica abordata de majoritatea companiilor, de acordare, in ultima luna din an, a unor prime de srabatori, dar si a celui de-al 13-lea salariu in activitatile din sectorul bugetar.

Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare, 2454 lei (720 de euro), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, 544 lei (160 de euro).

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Au existat insa si cresteri ale castigului salarial mediu net in ianuarie fata de luna precedenta, inregistrate in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, in activitati de posta si curier, in fabricarea articolelor de imbracaminte, in agricultura, vanatoare si servicii anexe.

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, salariul mediu nominal net a crescut cu 11,1%, iar indicele castigului salarial real s-a marit cu 6,8%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri