Raportul Fondului Monetar International arata ca Romania a inregistrat cea mai rapida crestere a produsului intern brut masurat in euro din cele 27 de state membre ale UE, de 130% in perioada 2000-2006, chiar daca s-a pornit de la o baza redusa, conform raportului misiunii FMI in Romania.
Conform acestui raport al FMI, cresterea productiei a atins cote ridicate, inflatia a scazut substantial si somajul s-a redus foarte mult. FMI este de parere ca aceste rezultate, care au avut loc pe fondul unui mediu extern favorabil, reflecta o buna administrare macroeconomica si progrese in ceea ce priveste reformele structurale, informeaza NewsIn.

FMI recomanda o politica salariala stricta

Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor romane o politica salariala mai stricta in sectorul public pentru a putea mentine un nivel scazut al inflatiei, care sa includa majorari salariale mai mici, controlul bonusurilor si monitorizarea angajarilor suplimentare, arata raportul FMI.

Majorarile salariale aprobate de guvern, care sunt in medie de 14%-19%, in trei runde, marirea cu 18% a salariului minim pe economie si relaxarea controlului "facturii" salariale la companiile statului care au fost monitorizate in trecut, sunt incompatibile cu obiectivul de inflatie al bancii centrale, spune Fondul in raportul de evaluare anuala a economiei romanesti. Efectul negativ al majorarilor salariale ar putea fi atenuat, adauga raportul FMI, doar in situatia in care ar avea loc o apreciere substantiala a leului si o intarziere a cresterii preturilor administrate, ceea ce nu ar fi recomandabil.

Pentru a mentine la un nivel acceptabil "factura salariala", FMI sugereaza reducerea majorarilor salariale planificate pentru acest an, impunerea unui control strict asupra beneficiilor de tip salarial si monitorizarea atenta a angajarilor suplimentare.

O inasprire a politicii salariale publice va reprezenta un semnal pentru adoptarea unor politici mai prudente in sectorul privat. "Pentru a mentine estimarile de inflatie sub 10%, salariile sectorului public ar trebui sa fie majorate odata pe an, iar aceste cresteri sa fie incorporate in buget", spune Fondul.

In plus, in contexul necesitatii aplicarii urgente a unei reforme a sectorului public, salariile trebuie sa reflecte mai bine cerintele pietei, in caz contrar, o politica salariala exagerata va afecta obiectivele de a dezvolta servicii publice moderne si de a absorbi fondurile europene.

In acelasi raport, Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa nu cedeze cererilor de reducere taxelor si sa nu accepte exceptii cu efecte destabilizatoare, cum ar fi o micsorare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) sau neimpozitarea profitului reinvestit.

Aplicarea cotei unice a redus povara fiscala, a observat FMI in raportul final de evaluare a economiei romanesti, in care cere guvernului roman sa reziste cerintelor de a fiscalitatea. Fondul nu are obiectii in chestiunea reducerii cotelor contributiilor sociale.

Veniturile bugetare ale Romanie, raportate la produsul intern brut (PIB), sunt consiberabil mai mici decat cele din alte state membre ale Uniunii Europene, iar necesitatile presante de cheltuieli cer majorarea incasarilor bugetare. imbunatatirea administrarii sistemului de taxare ar putea contribui la strategie de marire a veniturilor fiscale, spune FMI.

FMI crede ca reformele sectorului cheltuielilor structurale, atat de necesare, ar trebui sa fie prioritare, aici fiind incluse sectoarele serviciilor publice, educatiei, sanatatii, pensiilor si infrastructurii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri