Varujan Vosganian a fost validat in functia de ministru al economiei si finantelor de catre cele sase comisii reunite de buget finante, industrii si servicii si politici economice din cele doua Camere ale Parlamentului cu 59 de voturi pentru, sapte impotriva si doua abtineri.
Vosganian a tinut un discurs in fata celor sase comisii reunite, in care si-a anuntat prioritatile in viitorul mandat de ministru al economiei si finantelor: transparenta bugetara, cresterea ponderii veniturilor bugetare in Produsul Intern Brut si compatibilizarea structurarii bugetului Romaniei cu cel al Uniunii Europene, potrivit NewsIn.

Ministerul nou creat sub conducerea lui Vosganian va fi reorganizat, iar unele dintre structurile celor doua institutii care se suprapun pe servicii generale vor fi comasate, astfel incat sa functioneze doar 30 de directii generale din cele 16 existente, in prezent, in Ministerul Economiei, si cele 24 in Ministerul Finantelor.

Vosganian a anuntat ca noul minister va avea activitatea preponderent, respectiv doua treimi, in domeniul finantelor si restul de o treime in cel al Economiei. De asemenea, ministrul a estimat ca institutia va functiona cu sase sau sapte secretari de stat din cei opt pe care ii au actualele ministere. Ministrul nominalizat pentru preluarea portofoliului Finantelor va avea de rezolvat, in primul rand, doua teme controversate: taxa de inmatriculare, contestata de catre Comisia Europeana, si stergerea datoriilor Termoelectrica, act initiat de MEC, dar respins de Vladescu.

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii decembrie 2006, o ordonanta de stergere a datoriilor pentru 34 de societati, printre care se afla si Termoelectrica. Cele 34 de societati au datorii cumulate de doua miliarde euro, potrivit estimarilor ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. Termoelectrica detine jumatate din totalul acestor datorii. in plus, Ministerul Economiei a mai initiat un act normativ pentru aceasta societate de stat, prin care intentioneaza sa stearga si alte datorii, in vederea restructurarii.

Vladescu a declarat ca nu este de acord sa semneze ordonanta prin care Termoelectrica ar putea fi scutita si de alte datorii, in afara de cele aprobate deja de guvern prin ordonanta din decembrie 2006, precizand ca s-a opus acestei masuri, in timpul discutiilor cu Ministerul Economiei si cu sindicatele asupra programului de restructurare a societatii.

Pacuraru, aviz favorabil pentru functia de ministru al muncii

Paul Pacuraru a fost validat pentru functia de ministru al muncii, de cele patru comisii de specialitate din camerele reunite ale Parlamentului, cu 21 de voturi pentru, 11 impotriva si o abtinere.

Asimilarea fondurilor europene, evolutia demografica a Romaniei, combaterea saraciei si majorarea pensiilor sunt prioritatile ministrului liberal propus pentru portofoliul muncii si egalitatea de sansa, Paul Pacuraru, prezentate in fata comisiilor reunite de munca din Parlament.

O a doua problema expusa de Pacuraru a fost aceea a demografiei. Pacuraru a subliniat faptul ca "a nu vedea raportul negativ dintre nasteri si decese sau exodul fortei de munca in strainatate care afecteaza piramida varstelor inseamna a fi legat la ochi". Paul Pacuraru a reliefat, de asemenea, si problema pensiilor, care, in opinia sa, reprezinta "problema numarul unu a Romaniei". Pacuraru a recunoscut ca nu va putea face o revolutie in sistem in timpul mandatului sau, dar va incerca alinierea legii pensiilor la cerintele europene. Candidatul la functia de ministru al muncii a propus egalizarea conditiilor de pensionare pentru femei si barbati, astfel incat punctajul mediu sa se raporteze in mod egal.

In ceea ce priveste salarizarea, Paul Pacuraru a precizat ca va sustine elaborarea unei legi unice de salarizare in sistemul bugetar, lege promisa de trei guvernari incoace. Referitor la salariul minim, Pacuraru a mentionat ca acesta nu ar trebui sa existe intr-o economie de piata functionala, dar ca acesta va fi mentinut, pentru ca salariatii nu pot fi lasati la discretia patronilor.

Brokerii considera ca restructurarea guvernului nu va afecta piata de capital

Anuntarea noii componente a guvernului ar putea pune capat crizei politice care a afectat piata de capital din Romania, dar ramane problema validarii si a continuarii programului de reforme, pentru ca investitorii sa recapete increderea in piata romanesca spun brokerii. "Cel mai important, dupa validarea noilor ministrii, este mesajul pe care il va lansa fiecare dintre ei si dorinta lor de continuare a reformelor", a declarat Alin Brendea, broker la Prime Transaction.

"Investitorii considera numirea noilor membrii al executivului drept un semn bun, mai ales ca, fiind un guvern liberal vor continua, probabil programul de reforme", sustine Adrian Simionescu, directorul general al Finans Securities. "Deocamdata pe scena politica echilibrul este fragil, cel mai mare partid de sustinere nu este reprezentat in guvern, de aceea nu cred ca noul guvern va duce la stabilitate, situatie de care sunt constienti si investitorii", sustine Iulian Panait, directorul companiei de consultanta KTD Invest.

"Nu cred ca anuntarea noului guvern va avea impact direct asupra pietei de capital, adica nu ma astept sa creasca lichiditatea cu 30%. Piata de capital are nevoie stabilitate politica si financiara, pentru a functiona in conditii bune", a declarat Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri