Salariul mediu net a urcat cu 23 de lei (2,5%) in februarie fata de luna precendenta, pana la un nivel de 941 lei, datorita cresterilor salariale din sectoarele: bancar, constructii, posta, case de asigurari, se arata intr-un comunicat al INS.
Castigul salarial mediu net de 941 lei (aproximativ 280 euro), a crescut fata de luna precedenta cu 2,5%, valorile cele mai mari inregistrandu-se in activitatile de intermedieri financiare (2.800 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (568 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,5%, mai precizeaza INS.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 99,6%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2007.

Cresterile castigului salarial mediu net, in luna februarie 2007 fata de luna precedenta, s-au datorat, in principal acordarii de prime (inclusiv a primelor de vacanta), indexarilor, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.

Salariile au urcat cu 25,8% in februarie fata de luna precedenta in domeniul fabricarii produselor din tutun si cu 14,1% in intermedieri financiare.

Salariile au crescut intre 5% si 10% in activitatile: fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, asigurari, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, constructii, comert cu ridicata si cu amanuntul, industria mijloacelor de transport rutier, industria de masini si aparate electrice.

Cresteri salariale intre 2% si 5% in activitatile s-au inregistrat in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, tabacirea si finisarea pieilor, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, posta si telecomunicatii, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, informatica si cercetare-dezvoltare, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria alimentara si a bauturilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria constructiilor metalice si a produselor din metal.

Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu net au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna precedenta sau de realizarea unei productii mai mici in activitatile: agricultura, vanatoare si servicii anexe, industria miniera, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, hoteluri si restaurante, industria metalurgica, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, captarea, tratarea si distributia apei, invatamant, transporturi aeriene, industria altor mijloace de transport, mai arata INS.

In luna februarie 2007, castigul salarial mediu brut a fost de 1.264 lei, cu 2,6% mai mare fata de luna precedenta, a mai informat INS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri