Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 76,2 puncte, fiind la sub un punct de maximul istoric, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 42,1 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creșteri. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,11%, peste 74% dintre participanți (analiști CFA) anticipând majorarea acesteia în următoarele 12 luni.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni(comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro.

„Atât indicatorul de încredere cât și cele două componente ale sale arată anticipații de creștere economică susținută în următoarele 12 luni. De asemenea, sondajul indică anticipații de majorare a ratei inflației și, implicit, a ratelor de dobândă, participanții anticipând cel puțîn o majorare de rată de politică monetară în următoarele 12 luni”, a afirmat Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România.

Este de remarcat faptul că 80% din participanții la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobânda de piață monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 77% dintre participanți anticipează majorarea ratelor de dobânda pentru scadențele de 5 și 10 ani. De asemenea, 71% dintre participanți anticipează majorarea indicelui BET în următoarele 12 luni. Pentru a două lună consecutiv, în jur de 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor proprietăților rezidențiale în următoarele 12 luni.

Întrebări noi în sondajul CFA, în contextul pandemiei

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna iunie 2021 relevă:
• Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (analiști CFA) (peste 77%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (35%) anticipează impactul până în trimestrul ÎI al anului 2022;

• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 6,2%;

• Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +5,8%;

• Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;

Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, dețînători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (UȘA). Asociația CFA România este una dintre cele peste 160 de societăți membre ale CFA Institute, și are misiunea de a promova interesele specialiștilor in investiții și de a menține standarde ridicate de integritate și excelență profesională.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri