Zona navală are cea mai mare nevoie de înzestrare la acest moment, în contextul războiului din Ucraina, a declarat Vasile Dîncu. Ministrul apărării a vorbit și despre starea armamentului României.

”Toate țările europene au constatat că au goluri în înzestrare. În Europa nu ne-am prea procupat ani de zile, trăind vremuri de pace. Am văzut mulți care vorbesc despre faptul că înzestrarea noastră nu ar fi la nivelul cel mai înalt. E adevărat, avem încă moștenirea unei tehnici sovietici dinainte de '89, care e funcțională la momentul acesta, mai ales în zona înzestrării terestre. Dar în ultimii ani am început o înzestrare cu armament compatibil NATO și care e la cel mai înalt nivel”, a declarat ministrul.

Dîncu a afirmat că speră ca cel puțin 30% din bugetul ministerului său să fie alocat achizițiilor militare în 2023. El a explicat întârzierile în acest domeniu atât prin legislația greoaie, cât și prin contestațiile depuse de firmele care pierd licitațiile. Dîncu a vorbit și despre un plan de susținere a producătorilor din industria românească de apărare.

Întrebat la ce capitol stăm cel mai slab în materie de înzestrare, ministrul a răspuns că ”avem nevoie în acest moment mult mai mult de înzestrare în zona navală. Marea Neagră a devenit un lac plin de rechini, deci avem nevoie nu numai de corvete, ci și de fregate moderne, probabil și de alte tipuri de armament necesar ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră.”

Ce se întâmplă cu corvetele și minisubmarinele

Ministru Apărării a precizat că achiziția corvetelor nu va fi amânată, ci doar s-a cerut o prelungire. O decizie va fi luată în cel mult 2 luni, a precizat el.

Discuția în jurul contractului de achiziție corvete noi durează încă din 2019.

În trecut, Dîncu a vorbit și despre producția de minisubmarine în România, în următorii 2-3 ani. Acest tip de tehnologie militară se produce deja în țara noastră, la Ghiroda (județul Timiș), însă pentru Marina militară italiană. Producătorul este Drass Group, o companie din Livorno.

FOTO: wall-street.ro

Sursa foto: DVIDS / NATO photo by Royal Navy LPhot Paul Hall

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri