Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după adoptarea legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, că parlamentarii trebuie să respecte Constituţia, să aducă un "echilibru" în societate, dar şi respect pentru cei care au ocupat anumite funcţii, scrie Agerpres.

Precizările au fost făcute în plenul Parlamentului, după ce liderul USR, Cătălin Drulă, a criticat faptul că proiectul introduce mai multe excepţii la interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Astfel, Drulă a evidenţiat că preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, vor beneficia în continuare de acest cumul.

"Nu sunt cel mai îndreptăţit să îi iau apărarea domnului preşedinte al Senatului, Nicolae Ciucă, fostul prim-ministru al României, dar azi am să o fac pentru că aşa este corect. Totuşi, domnul preşedinte al Senatului, Nicolae Ciucă, a fost şeful Armatei Române. Mai avem un coleg în Parlament care a fost şeful Armatei Române. Dacă vrem să călcăm absolut totul în picioare, să nu ne aşteptăm să fim respectaţi. Pe de altă parte, există nişte oameni aleşi de Parlamentul României în anumite mandate. Dacă vrem să decapităm astăzi BNR şi toate instituţiile care se află în subordinea Parlamentului, pentru că aşa avem noi chef şi să luăm un drept unor oameni, greşim fundamental. Cred că rostul nostru este să aducem un echilibru şi un respect pentru fiecare unde a fost, în anumite funcţii, şi un echilibru în societatea românească", a spus Marcel Ciolacu.

El a subliniat, de asemenea, că parlamentarii trebuie să respecte Constituţia şi a criticat tentativa de a "arunca lucrurile în ridicol" şi de "a crea o nouă" ordine.

"Cu tot respectul pe care îl port unui coleg, vorbim de cumulul pensiei cu salariul. Mi-aş dori să respectăm cu toţii în primul rând Constituţia României. V-aţi referit şi aţi făcut o trimitere între demnitari şi aleşi. Nici eu, nici dumneavoastră şi nimeni din această sală nu are dreptul de a lua unui om dreptul de a alege şi a fi ales. La fel cum sunteţi şi dumneavoastră, la fel cum suntem toţi din această sală. Nu mai încercaţi să aruncăm lucrurile într-un ridicol şi întotdeauna să creăm o nouă ordine, pentru că ordinea există. Trebuie să respectăm Constituţia României", a spus Ciolacu.

Anterior, Cătălin Drulă criticase proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, apreciind că, în realitate, este vorba despre "o lege de salvare" a cumulului pensie cu salariu "pentru speciali".

"Domnul Ciucă poate sta liniştit. Nu trebuie să aleagă între pensia specială de 18.000 de lei şi indemnizaţia de preşedinte al Senatului, pentru că demnitarii sunt exceptaţi. (...) Ieri a mai venit un amendament şi nici domnul Florin Georgescu, viceguvernator BNR, nu mai trebuie să renunţe la pensia de la Casa de pensii de 12.000 de lei şi să rămână doar cu cei 70.000 de lei - indemnizaţia de viceguvernator BNR. De ce? Pentru că dumneavoastră, cei care pretindeţi că vă pasă de oameni, de solidaritate, aţi introdus în ultimul moment un amendament prin care şi cei de la BNR, săracii ăştia de la ANRE, de la ASF şi care or mai fi nu trebuie să aleagă între salariu şi pensie. (...) Doarme liniştit şi domnul Ciucă. Învârte banii cu lopata - banii pe care îi tipăreşte cu nemiluita - şi domnul Georgescu. Inflaţia continuă să bubuie. Doar românii nu sunt nicăieri în această poză", a spus preşedintele USR.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, fiind introduse mai multe excepţii, printre care persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, profesorii, persoane cu funcţii clericale sau de specialitate artistică, membrii Academiei Române, "persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice".

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri