România vrea să strângă aproximativ trei miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin cea de a treia vânzarea de obligaţiuni pe pieţele externe din acest an şi depăşind ţinta de împrumuturi, în condiţiile în care cel mai probabil va avea nevoie de mai multe fonduri pentru a finanţa un deficit bugetar mai mare, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, România ar urma să finalizeze luni vânzarea de eurobonduri cu maturitatea în 2028 la un spread final de 225 puncte de bază peste mid swaps şi a unor eurobonduri cu maturitatea în 2033 la un spread final de 330 de puncte de bază peste mid swaps. Sursele adaugă că volumul total al ofertelor a depăşit nouă miliarde de euro.

Această ieşire pe pieţele internaţionale vine în contextul în care Ministerul de Finanţe şi-a propusă să strângă până la 8,5 miliarde de euro de pe piaţa internaţională în acest an. Înainte de vânzarea de luni, România strânsese deja aproximativ şase miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni în euro şi dolari.

La fel ca şi alte state din Europa de Est, precum Ungaria şi Polonia, România a decis să accelereze vânzările de obligaţiuni pentru a profita de costurile reduse de împrumut, iar cea mai mare parte a împrumuturilor sale este asigurată de vânzarea de obligaţiuni în lei, mai scrie Bloomberg.

Guvernul de la Bucureşti estimează că nevoile brute de finanţare pentru 2023 se vor ridica la 160 de miliarde de lei (34,6 miliarde de dolari) şi în ultima lună a purtat discuţii intense cu Comisia Europeană pentru a putea majora ţinta de deficit de la 4,4% din PIB, până la 5,5% din PIB, pe măsură ce creşterea cheltuielilor şi încetinirea economiei îşi fac simţite efectele asupra colectării taxelor.

Uniunea Europeană are drept obiectiv reducerea ţintei de deficit pentru România la 3% din PIB şi nu a căzut încă de acord asupra propunerii autorităţilor de la Bucureşti. Guvernul României ar urma să prezinte în mod oficial noile cifre privind deficitul după rectificarea bugetară care ar urma să aibă loc peste câtva săptămâni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri