Investiţiile făcute de operatorii de distribuţie în dezvoltarea reţelei au însumat 13,5 miliarde lei în ultimii 6 ani, însă, pentru atingerea ţintelor pe care România le are pentru 2030, este nevoie de o triplare a acestora într-un scenariu minim obligatoriu, a afirmat directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Daniela Dărăban, conform Agerpres.

"Am centralizat ultimele cifre referitoare la investiţiile făcute de operatorii de distribuţie în dezvoltarea reţelei. Dacă în ultimii 6 ani avem 13,5 miliarde lei, în scenariul de bază, adică minimum pe care trebuie să-l facem până în 2030, ar însemna o triplare o nivelului de investiţii. Dacă vă uitaţi pe Fondul de modernizare, toţi operatorii au depus proiecte. Din punctul meu de vedere va fi supralicitat, nu e destul. (...) Am prezentat un scenariu minim obligatoriu pentru a atinge ţintele pe care le avem pentru 2030 în tranziţia energetică", a menţionat Daniela Dărăban, la conferinţa The sustainability challenge 2023.

În opinia sa, ca să fie sustenabilă această tranziţie, o parte mai mare ar trebui să fie din granturi, pentru că altfel "totul se duce în tarifele de distribuţie".

În ceea ce priveşte energia, ea a precizat că generaţiile care vin îşi doresc "o altfel de aşezare a societăţii, un alt tip de producţie, un alt tip de consum".

"Cred că trebuie să fim serios preocupaţi de ceea ce îşi doresc cei pentru care noi decidem astăzi. Deci, eu accept tranziţia energetică fără atâta discuţie şi pierdere de timp dacă este sau nu este bună. Cred că este bună, este un progres, este o evoluţie. Acum, bineînţeles, trebuie să vedem cum putem să o facem mai bine. (...) Mi-aş dori să văd o aliniere mult mai bună între ceea ce se are în vedere prin reglementările puse la dispoziţie de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n. r.), cu ceea ce se legiferează în Parlament şi ceea ce avem la nivel european şi transpus de către Guvern. Asta va fi critic pentru o dezvoltare reţelelor. Timpul este foarte, foarte scurt, cel puţin în scenariul de bază 2030", a mai spus Daniela Dărăban.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri