Sectorul energiei a fost una dintre cele mai agitate în ultimii ani, pandemia și războiul punându-și amprenta asupra sa. Ce va urma în 2024? Ne oferă o analiză amănunțită pe acest subiect Zsuzsa Bereschi, Principal în cadrul Horváth, companie internațională de consultanță în management.

Prețurile la energie ar putea scădea ușor în 2024

Primul lucru la care avem tendința să ne uităm este prognoza prețurilor la energie, pentru anul viitor. Horváth nu este o companie care să ofere servicii de prognoză a prețurilor, dar lucrând cu propriile modele de evoluție și senzitivitate, Zsusza Bereschi spune că se așteaptă la o stabilizare a prețurilor la energie, chiar o ușoară scădere - bineînțeles, luând în considerare contextul actual.

În general vorbind, o creștere a ritmului de penetrare a regenerabilelor de tip eolian și solar, pe departe cele mai ieftine surse de energie, va accelera scăderea prețurilor, fiindcă efectul în ordinea de merit este de a scoate energia produsă pe bază de lignit. Desigur că trebuie să existe un volum semnificativ de energie regenerabilă produsă, pentru ca să fie înlocuită producția pe bază de lignit, afirmă Zsusza Bereschi.

Nu ne putem încălzi casele în exces

Așteptările cu privire la prețul gazelor naturale depind foarte mult și de condițiile meteorologice pe care le vom avea, dar s-a văzut anul trecut, desigur, într-o iarnă caldă, că politica europeană de a umple depozitele de gaze naturale a fost fezabilă economică. Anul acesta din nou rezervoarele Europei sunt pline, și în România eram pe la mijlocul lunii decembrie cu capacitățile de stocare 100% pline.

Acest lucru, însă, nu înseamnă că ne putem încălzi casele în exces. Capacitățile de depozitare în România sunt relativ scăzute, față de consumul total, și rezervele de gaz sunt o măsură de siguranță pentru perioade de vârf, de exemplu cu temperaturi deosebit de scăzute, avertizează reprezentantul Horváth.

Motive pentru optimism există, deși Zsusza Bereschi consideră că ar trebui să fim și mai ambițioși în ceea ce privește pregătirea sistemului energetic național pentru 2024 și pentru anii de tranziție către 2030 și apoi net-zero în 2050. Această pregătire înseamnă eforturi și investiții țintite pe toate segmentele lanțului valoric. Așteptăm ca în 2024 să demareze proiectele finanțate prin Fondul de Modernizare pentru întărirea rețelelor de transmisie și distribuție.

E nevoie de adaptare la realitatea piețelor de energie

În ceea ce privește activitatea de trading de energie, trebuie să ne adaptăm la realitatea de acum a piețelor de energie, spune Zsusza Bereschi. De exemplu, automatizări în activitatea de trading intra-day și PZU (la energie electrică, gazul natural este cu un pas mai în urmă în privința complexității), automatizări ale proceselor de back-office, nevoia de a crește viteza de reacție și de încheiere a tranzacțiilor și utilizarea unor instrumente și sisteme IT care ajută în acest sens, o accentuare a importanței managementului riscului în ceea ce privește activitatea de trading de energie etc.

În același timp, anul 2024 ar trebui să ne aducă o mai mare claritate în strategii și obiectivele naționale: aprobarea PNIESC revizuit, aprobarea Strategiei Naționale a Hidrogenului și Planului de Acțiune etc. Aceste documente strategice vor ajuta la lansarea unor proiecte din domeniul energiei mai ambițioase decât cele finanțate prin PNRR. Reprezentantul Horváth speră că vom asista și la aprobarea unor proiecte mai complexe, de exemplu prin Fondul pentru Inovare.

CfD și PPA

De asemenea, ne așteptăm ca odată cu implementarea mecanismului de finanțare prin Contracte pentru Diferență să existe o activitate mai crescută în ceea ce privește identificarea și încheierea unor contracte de achiziție de energie pe termen lung (PPA). Atât consumatorii industriali, care trebuie să își reducă amprenta de carbon, cât și investitorii în energie regenerabilă au nevoie de aceste acorduri pe termen lung, pentru a-și securiza planurile.

Nu în ultimul rând, reglementarea trebuie să vină în sprijinul consumatorilor și a celorlalți actori ai pieței, prin măsuri și decizii care să urmeze realitatea piețelor de energie dar și țintele pe termen lung: eficientizarea consumului, reducerea pierderilor (și aici mă refer în special la pierderile pe rețele), reducerea amprentei de carbon, conchide Zsuzsa Bereschi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri