Presedintele Traian Basescu a declarat la sosirea in Sibiu, unde va participa la Conferinta Internationala \"Populatia Romaniei - Incotro?\", ca numarul locuitorilor tarii noastre este in scadere si ca in 2050, daca tendinta actuala se mentine, Romania va avea 16,5 milioane de locuitori.

"Populatia scade. In 2050 am avea, pe actualul trend,16,5 milioane, in 2075, 11milioane, iar in 2100, 8 milioane de romani", a spus presedintele, inainte de a intra in Hotelul Imparatul Romanilor, locul obisnuit unde se cazeaza seful statului in cadrul vizitelor la Sibiu, anunta NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a deschis, marti, cu un discurs lucrarile conferintei internationale de la Sibiu, temele manifestarii fiind scaderea demografica si efectele sociale ale acesteia pe termen lung. Timp de doua zile, circa 100 de experti romani si straini vor incerca sa gaseasca raspunsuri la intrebarea lansata de organizatori: "Populatia Romaniei - Incotro?".

Potrivit statisticilor, in 2007, populatia Romaniei se ridica la 21,6 milioane de persoane, din care 6 milioane sunt pensionari. In 2050 numarul romanilor va scadea drastic la 16 milioane. Dintre acestia mai mult de jumatate vor fi pensionari, iar un adult va sustine nu mai putin de noua varstnici si copii. In aceste conditii, daca nu se iau masuri, expertii spun ca Romania risca un colaps socio-economic deosebit de grav.

Rezultatele conferintei vor constitui bazele unei strategii nationale care sa pregateasca sistemul social, sistemul de educatie si cel de sanatate pentru evolutia populatiei din Romania.

Conferinta de la Sibiu este organizata de Senatul Romaniei, Primaria Municipiului Sibiu si Fondul ONU pentru Populatie, in parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Măsurile economice adoptate de guvern, publicate în Monitorul Oficial
Setari Cookie-uri