"Cifra reala de piata a unei actiuni la Fondul Proprietatea va fi cunoscuta abia atunci cand va incepe listarea la bursa a Fondului. Caietul de sarcini a fost cumparat de patru firme, insa numai doua au depus oferte. In aproximativ trei zile, dupa verificarea eligibilitatii, va fi selectat evaluatorul", a declarat, potrivit NewsIn, Emanoil Negut, presedintele FP.

Alegerea evaluatorului pentru activele Fondului este primul pas pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestuia. Dupa aceasta etapa, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) trebuie sa desemneze un administrator al fondului.

Fostul presedinte al consiliului de supraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu, declarase anterior ca administratorul fondului va fi ales cel mai devreme in februarie - martie 2008 de catre Ministerul Economiei si Finantelor si isi va intra in atributii in cel mult o luna dupa selectie.

Serviciile de evaluare pe care autoritatea contractanta, respectiv Fondul Proprietatea, vrea sa le achizitioneze se vor executa in cel mult 4 luni de la data intrarii in vigoare a contractului, pentru o categorie de participatii, iar pentru alte doua categorii de participatii, in maximum 3 luni de la data la care autoritatea contractanta va transmite ordinul de incepere a lucrarii.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

Citeste si:

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, insa Paunescu, declarase pe 1 noiembrie, ca institutia pe care o conduce si-ar putea mari participatia la unele din companiile la care are detineri.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.

La inceputul acestei luni, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea actiunilor lor reprezinta 11,26% din capitalul social.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.