Comisia Europeana va lua "in curand" o decizie in ancheta cu privire la privatizarea Automobile Craiova-Ford, in prezent examinand ajutorul regional de investitii acordat de autoritatile romane in acest caz, a declarat, potrivit NewsIn, Audrey Lemonnier, ofiter de presa al comisarului pentru Concurenta.

"In acest caz de privatizare, in care Comisia a demarat o investigatie oficiala in octombrie 2007, este probabil ca o decizie sa fie luata in curand. Cu toate acestea, inca nu putem sa dam detalii in privinta acestei decizii. In luna decembrie a anului trecut, autoritatile romane au notificat un ajutor regional de investitii pentru Craiova-Ford, pe care Comisia il examineaza in prezent", a declarat Lemonnier.

Conform legislatiei UE, ajutorul regional de investitii este acceptat ca exceptie la ajutoarele de stat considerate ilegale in spatiul comunitar. Pentru Romania, toate regiunile pot beneficia de ajutoare regionale de investitii de pana la 50%, cu exceptia Bucurestiului, unde ele nu pot depasi 40%.

Contractul de privatizare a Automobile Craiova cu grupul american Ford a fost semnat in luna septembrie. Comisia Europeana a decis investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Automobile Craiova si a emis un ordin prin care cere Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare acordate in contextul privatizarii Automobile Craiova, fosta Daewoo Craiova, si vanzarii sale catre Ford Motor Company in septembrie 2007, avand un termen de 18 luni in a formula un raspuns.

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a amintit saptamana trecuta ca daca procedura ar fi fost notificata corespunzator, CE ar fi trebuit sa raspunda in maxim doua luni. El a precizat si ca analiza acestui caz s-ar putea face din doua perspective - a unui ajutor de restructurare si "una foarte posibila, de ajutor regional".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Guvernul a acceptat un compromis cu Ford, compensand penalitati