Ștefan Mandachi este cunoscut drept un antreprenor care nu stă. A dezvoltat nenumărate afaceri, a pus pe picioare una dintre cele mai cunoscute francize din România, apoi, când și-a atins potențialul pe această piață, a făcut exit și și-a continuat dezvoltarea ca antreprenor în alte zone, inclusiv educația. Acum, acesta a lansat Franchise Generator, un program prin care, așa cum sugerează și numele acestuia, generează francize. Ceea ce numele conceptului nu transmite, însă, este termenul accelerat în care se întâmplă acest lucru: practic, numai 5 luni. Iar o dovadă că ideea fostului proprietar Spartan are potențial, este faptul că un număr de 30 de companii s-au înscris deja în Franchise Generator, dorind să-și scaleze afacerile.

"Franchise Generator este un program de mentorat live, care diferă de programele înregistrate, de tipul master class-urilor. Noi vrem să facem un curs experiențial, adică să fii față în față cu antreprenorul și astfel să poți să-l îndrumi și să-l ghidezi în tot procesul lui", a declarat Ștefan Mandachi pentru wall-street.ro.

Piața de francize din România, "virgină"

Cât despre nevoia din spatele acestui proiect, antreprenorul spune că s-a demonstrat faptul că cei care participă la cursuri preînregistrate nu parcurg mai mult de 5-7% din curs.

Spre deosebire de aceste cazuri, prin urmare, explică acesta, el și echipa sa verifică și tracking-ul, adică de unde pleacă și unde ajunge respectivul cursant, ghidându-l, bineînțeles, pe tot parcursul.

Noi avem acum 30 de companii care s-au înscris în Franchise Generator și venim cu o promisiune foarte clară: în termen de 5 luni poți să-ți transformi SRL-ul într-o rețea de francize. Practic, dacă ai o unitate francizată, noi ne-am atins obiectivul.

Ștefan Mandachi, antreprenor

O altă nevoie din spatele acestui demers, mai spune fostul proprietar Spartan, este că, în România, piața autohtonă de francize este "virgină", asta în condițiile în care în SUA există 870.000 unități francizate.

De pildă, adaugă acesta, în SUA nu există niciun lanț major de restaurante care să nu fie franciză.

De asemenea, Mandachi mai spune faptul că și-a propus să predea în curs modelul de FDD (Franchise Disclosure Document, n.r.), după modelul american, din moment ce reglementările legale la noi sunt reduse, practic, explică el, "pe o pagină și jumătate de lege".

Prin urmare, din acest motiv, antreprenorul în serie vrea să completeze lacunele legislative cu informații specifice pentru a genera un lanț de franciză organic.

Nivelul investiției în Franchise Generator se stabilește printr-o ședință de consultanță gratuită în care viitorul cursant va parcurge un chestionar de calificare. În această ședință antreprenorii candidați vor interacționa cu mentorii pentru a înțelege dacă scalarea afacerii se pretează modelului de business în franciză.

Ștefan Mandachi, antreprenor

Acesta subliniază totodată și faptul că Franchise Generator este singurul program de consultanță conceput, generat și predat de către un antreprenor care a francizat efectiv. Mandachi pune de altfel accent pe acest aspect, spunând că nu poți preda un astfel de program fără să fi parcurs tu personal toate etapele.

România, viitor El Dorado al francizelor?

Antreprenorul explică de asemenea de ce a ales termenul de 5 luni pentru transformarea afacerii în franciză.

Astfel, el arată faptul că, împreună cu echipa sa, împarte acest program în două: prima parte, "epoca" de dinainte de franciză, unde se face o auditare a business-ului, se observă la ce nivel sunt viitorii francizori și se lucrează pe elementele fundamentale ale unei afaceri, cum ar fi valorile, misiunea și viziunea.

Iar după aceea, explică Ștefan Mandachi, urmează cea de a doua parte, în care se intră pe pilonii francizei - marcă, asistență continuă și know-how. Evident, adaugă acesta, se trece prin toate etapele, de la analiză SWOT până la analiza concurenței, dar cu un focus major pe segmentarea clenților.

Cât despre domeniile în care activează cele 30 de companii înscrise în Franchise Generator, antreprenorul menționează zone foarte variate, de la food și clinici medicale până la firme de construcții, amenajări interioare și servicii de înfrumusețare.

De asemenea, Ștefan Mandachi a dat și câteva exemple de astfel de companii pentru wall-street.ro: Dascodoner Germania SRL, Panimfer COM SRL, White Smoke SRL, MTC-CARS CLUJ-SRL, SolPanel Energy System SRL etc.

Nu în ultimul rând, acesta mai spune faptul că obiectivul său este cel de a transforma România într-un "El Dorado" al francizelor.

Am ieșit definitiv din industria HoReCa pentru a mă concentra pe consultanță de business pentru antreprenorii care vor să-și scaleze afacerile pe care să le transforme în franciză.

Ștefan Mandachi, antreprenor

De asemenea, Mandachi mai adaugă faptul că, prin performanțele antreprenorilor din această comunitate pe care o construiește, și-ar dori să schimbe prejudecata cu privire la antreprenori.

"Antreprenorii sunt coloana vertebrală a economiei, cea mai importantă resursă a unei societăți capitaliste", concluzionează acesta.

Sursa foto: Stefan Mandachi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri