Crescatorii de bovine au solicitat procesatorilor pret dublu pentru un litru de lapte si au amenintat ca vor picheta fabricile de lapte daca revendicarea nu va fi solutionata pana in data de 20 februarie, a declarat presedintele sindicatului Agrostar, Stefan Niculae, citat de NewsIn.

"Crescatorii de bovine vor sa vanda procesatorilor un litru de lapte cu un leu, fata de 0,5 lei in prezent, in cazul laptelui care nu este conform cu normele europene. De asemenea, pentru un litru de lapte conform, crescatorii cer 1,5 lei, fata de cel mult 0,8 lei, in prezent", a spus Stefan Niculae.

Acesta a precizat ca producatorii de lapte asteapta raspunsul procesatorilor pana miercuri, 20 februarie, iar daca cererea nu este solutionata vor declansa actiuni de protest.

"Crescatorii de bovine asteapta raspunsul procesatorilor pana pe 20 februarie. Daca procesatorii nu vor intelege problemele fermierilor, acestia vor declansa actiuni de protest, respectiv vor picheta fabricile de lapte", a mentionat Stefan Niculae.

Presedintele patronatului din industria laptelui APRIL, Valeriu Steriu a declarat ca un patronat nu poate sa stabileasca un anumit pret la lapte.

"APRIL nu are competenta sa stabileasca si sa dicteze membrilor un anumit pret la lapte. Noi intelegem problemele fermierilor dar singurul lucru pe care il putem face este sa recomandam membrilor sa negocieze direct pretul laptelui cu producatorii", a spus Steriu.

Potrivit unei rezolutii adoptate, saptamana trecuta, de catre Asociatia Producatorilor Europeni de Lapte (EMB), producatorii europeni cer ca pretul laptelui sa acopere costurile de productie, inclusiv salarizarea echitabila a fortei de munca.

Peste 4.500 de producatori europeni de lapte au adoptat o rezolutie prin care avertizeaza ca exista riscul ca livrarile de lapte sa fie stopate, daca procesatorii nu vor achizitiona laptele la un pret care sa acopere costurile.

Federatia Agrostar a solicitat, recent, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) majorarea subventiei pana la 0,5 lei pe litru de lapte, fata de 0,3 lei in prezent. Agrostar a anuntat ca, incepand din luna martie, vor fi declansate actiuni de protest.

Conform calendarului stabilit de federatie, in prima etapa va fi pichetat sediul MADR, ulterior fiind organizat un mars de protest. De asemenea, sindicalistii intentioneaza sa picheteze sediul Comisiei Europene.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Protest impotriva incalcarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati