Acordul de finantare reglementeaza colaborarea cu FEI in ceea ce priveste implementarea programului Jeremie in Romania, convenita in baza Memorandumului de intelegere semnat in 23 ianuarie 2007, intre Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii.

Prin acordul semnat luni, FEI este numit unic manager al programului Jeremie in Romania, urmand ca institutia sa administreze 100 milioane euro din sumele de prefinantare primite de la Comisia Europeana, pentru cresterea competitivitatii economice a IMM-urilor din cadul axei prioritare 1 - "Un sistem de productie inovativ si eco-eficient".

Prin Jeremie, firmele mici si mijlocii vor accesa mai usor instrumente financiare de tipul schemelor de garantare si contragarantare, fonduri de capital de risc si microcreditare. "Produsele financiare prin programul Jeremie vor fi oferite in conditii de piata, incurajandu-se initiativa privata", se arata intr-un comunicat al MEF.

Citeste si:

Autoritatea de Management care coordoneaza Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" va colabora, direct, cu FEI, pentru implementarea acestui acord, respectand reglementarile nationale si europene in vigoare.

"In luna martie, FEI isi va deschide o sucursala in Bucuresti, Romania fiind a doua tara care semneaza un acord cu acest Fond, dupa Grecia, iar importanta acordului se va rasfrange asupra intregii perioade de absorbtie a fondurilor europene", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.